Odstúpil portugalský minister kultúry Joao Soares

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 12:21 • 2 min
Odstúpil portugalský minister kultúry Joao Soares

LISABON - Portugalský minister kultúry Joao Soares oznámil v piatok svoju demisiu.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutiu šéfa rezortu kultúry predchádzala jeho reakcia na štipľavý komentár novín Público z pera novinárov Augusta Seabru a Vasca Pulida Valenteho, po ktorom na jednej zo sociálnych sietí napísal, že "by im, aj jemu dobre urobila facka".

Portugalská verejnosť reagovala na toto vyjadrenie s hnevom a požadovala odchod ministra. Soares najskôr váhal argumentujúc, že nechcel útočiť na slobodu prejavu, ale na ohováranie. V jeho mene sa potom obom žurnalistom ospravedlnil portugalský premiér António Costa.

 

Po 24 hodinách sa však Soares rozhodol predsa len pre rezignáciu. Vo vyhlásení, ktorého obsah sprostredkovali tamojšie médiá i rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, zdôvodnil syn niekdajšieho premiéra a neskôr prezidenta krajiny Mária Soaresa svoj krok "hlbokou solidaritou voči vláde a ľavicovému politickému projektu".

 

Inkriminovaný komentár sa týkal Soaresovho vymenovania do čela rezortu, ktoré autori označili za "nepochopiteľné" a zdôvodnili to tvrdením, že jeho politický štýl charakterizujú nepotizmus, autoritárstvo a hrubosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies