Odmena pracujúcim väzňom sa nebude valorizovať ani tento rok

NETKY.SK • 23 November 2015, 15:07 • 2 min
Odmena pracujúcim väzňom sa nebude valorizovať ani tento rok

BRATISLAVA - Odmena pracujúcim väzňom sa nebude valorizovať ani v budúcom roku a zostane na úrovni roku 2014. Vyplýva to z návrhu nariadenia, ktoré predložilo ministerstvo spravodlivosti do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v materiáli, cieľom je konsolidácia verejných financií. Hodinová odmena v závislosti od započítaných rokov praxe a stupňa pracovného zaradenia zostane od 0,891 do maximálne 1,860 eura. Mesačne tak môžu obvinení a odsúdení zarobiť od 155,10 eura do 323,70 eura.


Zamestnanosť väznených osôb je v súčasnosti viac ako 69-percentná, informoval agentúru SITA riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Dodal, že ide o percento z počtu osôb, ktoré možno zaradiť do práce. Práca vo väzniciach je považovaná za významný psychohygienický faktor a prostriedok resocializácie. Prípady odmietnutia zo strany odsúdených sú ojedinelé.


Odsúdený, ktorý je zaradený do práce, je povinný dodržiavať pracovnú disciplínu. Ak poruší svoje povinnosti, môže mu byť uložený disciplinárny trest. Ak neodôvodnene odmietol pracovať alebo počas pracovnej zmeny nepodal žiadny pracovný výkon, je povinný uhradiť zavinené trovy výkonu trestu, ktorých výška predstavuje jednu štyridsatinu zo sumy životného minima za každý aj začatý deň, vysvetlil Baláž. Na rozdiel od odsúdených sa obvinení zaradia do práce na základe vlastnej žiadosti a súhlasu orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies