Odbory v SPP žiadajú akcionárov o zastavenie zadlžovania a prepúšťania

NETKY.SK • 16 November 2013, 14:44 • 2 min
Odbory v SPP žiadajú akcionárov o zastavenie zadlžovania a prepúšťania

BRATISLAVA - Pracovníci Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) sa zhromaždili na proteste Plynárenského odborového zväzu v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Približne 500 pracovníkov Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) prišlo dnes na protestné zhromaždenie Plynárenského odborového zväzu (POZ) v Bratislave, do blízkosti výškovej budovy finančnej skupiny J&T. Výhrady majú proti podľa nich zhoršujúcemu sa postaveniu zamestnancov firmy. J&T je jedným z majiteľov Energetického a prúmyslového holdingu (EPH), ktorý tento rok od predchádzajúcich zahraničných akcionárov kúpil 49-% podiel v plynárňach.

"Žiadame akcionárov skupiny SPP - po prvé, zastavte zadlžovanie SPP. Po druhé, zastavte vytváranie zisku na úkor zamestnancov. Po tretie, zastavte nezmyselné prepúšťanie. Tieto tri body sú hlavným mottom nášho dnešného zhromaždenia a tie pošleme akcionárom. Nech sa zamyslia, či chcú mať takúto masu ľudí znovu a niekde úplne inde," vyhlásil na zhromaždení predseda POZ Peter Kováč.

Slovenské plynárenstvo sa podľa neho dostáva do veľmi ťažkej situácie, a to nie tým, že by nebolo výkonné, ale tým, že sa z neho berie viac ako dokáže vyprodukovať. "Na dlh sa nedá dlho žiť a akonáhle budeme robiť dlhy, ktoré nebudeme vedieť splácať, tak prídu veritelia a plynárenstvo nám rozoberú. Dnes ešte môžeme povedať, že plynárenstvo je sektorom národného hospodárstva, ktoré je stabilizujúce. Bude také aj o desať rokov?" poznamenal.

Pracovníci tohto odvetvia podľa Kováča nikdy predtým takto neprotestovali. "Tlak, ktorý sa však na ľudí vytvára, je enormný," myslí si. Jedným z dôvodov protestu je to, že pracovníci SPP majú "fantastickú neistotu, nevedia dňa ani minúty, kedy zamestnávateľ povie: ty končíš, dovidenia". "Systém prepúšťania nie je totiž postavený na nejakom exaktnom plánovaní. Jednoducho len niekoho napadne a odíde naraz z podniku 10 ľudí. Ľudia túto neistotu pociťujú, preto nás tu nie je tak veľa, lebo mnohí z nich sa boja o svoju robotu," konštatoval.

Poukázal tiež na to, že sa v súčasnosti v dvoch dcérskych spoločnostiach, SPP - Distribúcia a Eustream, dosiahlo rozhodnutie a nie dohoda o kolektívnej zmluve. "Rozhodnutie berie zamestnancom veľmi veľa benefitov, ktoré predtým mali," upozornil Kováč. Z kolektívnej zmluvy napríklad "vypadla" zvýšená zdravotná starostlivosť pre zamestnancov pracujúcich v teréne. Zamestnávateľ chce podľa neho tiež zamestnancom znížiť platy. Odstránil sa totiž tzv. mzdový katalóg, ktorý bol súčasťou kolektívnej zmluvy. "To znamená, že akúkoľvek zmenu mzdového predpisu nemusí odsúhlasovať s odborovou organizáciou, ale jej len oznámi zmenu," dodal predseda POZ.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies