Od júla sa zvyšuje minimálna predčasná penzia

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 10:10 • 2 min
Od júla sa zvyšuje minimálna predčasná penzia

BRATISLAVA - Od začiatku júla tohto roka bude predčasný starobný dôchodok dostupný pre menej osôb.

slovakia

left justify in out

"Po splnení ostatných zákonných podmienok môže Sociálna poisťovňa od 1. júla 2013 priznať predčasný starobný dôchodok len tým poistencom, u ktorých suma tohto dôchodku bude predstavovať najmenej 237,8 eura mesačne," upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Do konca júna tohto roka stačilo, aby bola predčasná starobná penzia aspoň 233,5 eura.

Minimálna predčasná penzia dosahuje 1,2-násobok aktuálnej sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Keďže sa od začiatku júla životné minimum zvyšuje zo 194,58 eura na 198,09 eura, najnižší možný predčasný starobný dôchodok od júla tohto roka stúpne z 233,5 eura na spomínaných 237,8 eura. V prípade účastníkov druhého piliera, ktorí v kapitalizačnom pilieri sporia aspoň 5 rokov, bude najnižší možný predčasný starobný dôchodok 118,9 eura, čo je 0,6-násobok životného minima pre plnoletú osobu. 

Nárok na predčasný starobný dôchodok má poistenec, ktorý získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma jeho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima. Podmienkou je aj to, aby žiadateľ o predčasnú penziu nebol dôchodkovo poistený ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba, či ako osoba pracujúca na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti. 

Plná suma dôchodku sa znižuje o 0,5 % za každých začatých 30 dní chýbajúcich žiadateľovi o predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Pri znižovaní sa pritom prihliada aj na zvyšky dní kratšie ako 30 dní, to znamená, že dôchodok sa znižuje aj za menej ako 30 dní. Za 365 dní sa suma dôchodku zníži o 6,5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies