Obama a Netanjahu popreli problémy vo americko-izraelských vzťahoch

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 09:53 • 2 min
Obama a Netanjahu popreli problémy vo americko-izraelských vzťahoch

Obama a Netanjahu popreli problémy vo americko-izraelských vzťahoch

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama a izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes popreli, že by vo vzťahoch oboch krajín existovali problémy. Obama po rozhovoroch vo Washingtone hovoril o nezlomnom spojenectve USA a Izraela.
      Obaja lídri spoločne predstúpili pred novinárov v Oválnej pracovni Bieleho domu, aby demonštrovali vzájomnú jednotu. Vzťahy USA a Izraela dosiahli svoj najnižší bod v marci tohto roku v dôsledku sporov okolo výstavby nových židovských domov vo východnom Jeruzaleme.
      Schôdzke dominovala problematika mierového procesu na Blízkom východe, pričom Obama ocenil izraelské rozhodnutie o uvoľnení tri roky trvajúcej blokády pásma Gazy. V parku Lafayette v susedstve Bieleho domu sa počas stretnutia zišli demonštranti, požadujúci úplné ukončenie blokády.
      Americký prezident vyjadril nádej, že pokračujúce nepriame rozhovory povedú k obnoveniu priamych rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi ešte do septembra tohto roku, keď vyprší desaťmesačné čiastočné moratórium na výstavbu židovských osád v Predjordánsku.
      Netanjahu zdôraznil, že má vážny záujem na mierovom urovnaní blízkovýchodného konfliktu a ponúkol palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi osobné stretnutie.
      Podľa palestínskych lídrov však Spojenými štátmi sprostredkované nepriame vyjednávanie neprinieslo výrazný pokrok, ktorý by oprávňoval k obnoveniu priamych mierových rozhovorov, prerušených v decembri 2008. Veľkou otázkou v tomto smere zostáva, či Netanjahu predĺži v septembri končiace sa moratóriu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies