Nigéria proti Francúzsku o prvé štvrťfinále

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 11:30 • 2 min
Nigéria proti Francúzsku o prvé štvrťfinále

BRASÍLIA - Favoritom pondelkového osemfinálového duelu na futbalových XX. majstrovstvách sveta v Brazílii medzi výbermi Francúzska a Nigérie v hlavnom meste Brasília bude európsky výber.

slovakia

left justify in out

Francúzi po vedením trénera Didiera Dechampsa v základnej E-skupine po dvoch víťazstvách nad Švajčiarskom, Hondurasom a bezgólovej remíze s Ekvádorom postúpili do vyraďovacej fázy z prvého miesta, Afričania si miestenku medzi šestnástkou najlepších tímov vybojovali remízou s Iránom a triumfom nad Bosnou Hercegovinou. Aj keď podľa papierových predpokladov by bez väčších problémov mali do ďalšej časti šampionátu "preplávať" futbalisti z Európy, nevyspytateľný Nigérijčania ich môžu potrápiť.

 

Po "výbuchu" na predchádzajúcich MS, keď so ziskom jediného bodu a skóre 1:4 skončili na poslednom mieste v skupine, majú Francúzi šancu na reparát. Zdá sa, že reprezentantom krajiny "galského kohúta" sa v poslednom čase darí na každom druhom šampionáte, veď pred spomenutým neúspechom sa na MS 2006 v Nemecku prebojovali až do finále, v roku 2002 v Japonsku a Kórejskej republike skončili púť v základnej skupine a doma v roku 1998 si vybojovali titul majstra sveta. V pondelkovom súboji o postup do štvrťfinále navyše Francúzsko budú chcieť vyrovnať bilanciu s Nigériou, ktorej v doteraz jedinom vzájomnom súboji v júni 2009 podľahlo v príprave v St. Étienne 0:1. "Nastúpi proti nám dobrý tím, ktorý v základnej skupine potrápil Argentínu. Nigérijčania majú veľkú silu, smerom dopredu sú rýchli a v strede poľa húževnatí," myslí si francúzsky stredopoliar Yohan Cabaye. 

 

Obranca Bacary Sagna, ktorý o miesto v zostave bojuje s Mathieuom Debuchym či Mamadouom Sakhom, tiež považuje Nigériu za silného a nebezpečného protivníka. "Sú šampiónmi Afriky a mnoho ich hráčov pôsobí v popredných európskych kluboch. Musíme si na nich dať veľký pozor," poznamenal Sagna a doplnil: "Počas celého duelu sa musíme koncentrovať na náš výkon. Ak sa ocitneme v náročnej situácii, bude dôležité zachovať si chladnú hlavu." 

 

Tréner výberu Nigérie Stephen Keshi by mal mať na duel proti Francúzsku k dispozícii všetkých hráčov s výnimkou Michaela Babatundeho, ktorý si v skupinovej fáze šampionátu zlomil zápästie. Otázny bol aj štart Victora Mosesa, no krídelník londýnskej Chelsea nechýbal na sobotňajšom tréningu Afričanov v Brasílii. "Musíme byť silní najmä po mentálnej stránke. Pred pondelkovým zápasom nemyslíme na nič iné ako na víťazstvo. Tak ako v ostatných súbojoch, či už na Pohári konfederácií proti Španielsku či v prípravnom zápase proti Libérii. Vždy hovorím chlapcom o tom, že túžbu po výhre nemožno vymeniť za nič na svete," prezradil kouč Keshi. 

 

Mužstvo Nigérie sa do osemfinále MS prebojovalo tretíkrát v histórii, premiérovo od roku 1998. Ešte ani raz sa hráčom tejto krajiny nepodarilo postúpiť medzi okteto najlepších tímov na šampionáte - v roku 1994 stroskotali na Taliansku a o štyri roky neskôr na Dánsku. Zaujímavosťou je, že spolu s Nigériou do osemfinále postúpili aj hráči Alžírska, čo je veľký úspech afrického futbalu, pretože prvýkrát sa medzi šestnástku tímov na MS prebojovali do tejto fázy dve mužstvá z "čierneho kontinentu". Ak by sa obom zástupcom podarí prekonať osemfinálovú prekážku, Nigéria by vyradila Francúzsko a Alžírsko by si poradilo s Nemeckom, oba tímy by sa stretli vo štvrťfinále a Afrika by mala istotu historického úspechu - semifinálovej miestenky. "Tak ďaleko sa nepozeráme. Pred sebou máme osemfinále a na tento duel sa koncentrujeme," dodal kouč Nigérie Stephen Keshi. 

 

Duel na Estádio Nacional Mané Garrincha v Brasílii s kapacitou 69 349 divákov povedie hlavný rozhodca Mark Geiger z USA, na čiarach mu budú pomáhať krajan Sean Hurd a Kanaďan Joe Fletcher. Víťaz bude 4. júla vo štvrťfinále čeliť postupujúcemu zo stretnutia Nemecko - Alžírsko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies