Nezamestnanosť nad 20 % na Slovensku klesla, stále však trápi osem okresov

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 12:11 • 2 min
Nezamestnanosť nad 20 % na Slovensku klesla, stále však trápi osem okresov

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti bola na konci júna tohto roka vyššia ako 20 % v ôsmich okresoch na Slovensku. Oproti koncu júna minulého roka sa počet okresov presahujúcich 20-percentnú nezamestnanosť znížil o päť.

slovakia

left justify in out

Okresy, v ktorých bola na konci prvého polroka tohto roka nezamestnanosť nad 20 %, patria do Prešovského, Banskobystrického a Košického kraja. Z ôsmich okresov sa po tri nachádzajú v Banskobystrickom a v Prešovskom kraji a dva okresy v Košickom kraji. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR).


Najvyššiu mieru nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku má dlhodobo okres Rimavská Sobota. Na konci júna v ňom miera nezamestnanosti dosiahla 28,27 %, čo je medziročný pokles o 4 percentuálne body. Nasleduje okres Revúca, kde sa miera nezamestnanosti ku koncu minulého mesiaca medziročne znížila o 3,09 percentuálneho bodu na 24,99 %. Tretí najhorší v miere nezamestnanosti je okres Kežmarok. V ňom bola na konci júna miera nezamestnanosti 24,15 %, čo je medziročne menej o 2,03 percentuálneho bodu.


Naopak, najnižšiu mieru nezamestnanosti mali na konci minulého mesiaca okresy Galanta a Bratislava 5. Miera nezamestnanosti v týchto okresoch dosiahla zhodne 5,07 %. Vo zvyšných štyroch bratislavských okresoch bola na konci júna tohto roka miera nezamestnanosti od 5,25 % do 6,56 %. Medzi tieto okresy sa včlenili len tri okresy, a to okresy Senec, Trnava a Piešťany. Kým v okrese Senec bola v šiestom mesiaci tohto roka miera nezamestnanosti 6,06 %, okres Trnava vykázal za rovnaké obdobie mieru nezamestnanosti 6,5 % a okres Piešťany 6,52 %.


Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci júna tohto roka 11,55 %. V porovnaní s koncom mája ide o nárast o 0,07 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,23 percentuálneho bodu. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.


Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 311 423 osôb. Oproti koncu mája ide o nárast o 1 898 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol v júni o 33 590 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,12 %. Medzimesačne to znamenalo nárast o 0,06 percentuálneho bodu, medziročne ide o pokles o 1,14 percentuálneho bodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies