Neobľubujete v lete dovolenky na pláži? Možno by ste si mohli urobiť výlet za poznaním pamiatok na dosah

NETKY.SK • 3 August 2018, 12:00 • 2 min
Neobľubujete v lete dovolenky na pláži? Možno by ste si mohli urobiť výlet za poznaním pamiatok na dosah

Niekto do zahraničia nevyráža za nákupmi, oddychom alebo športom, ale za poznaním. Hrady, zámky, historické monumenty, galérie i múzeá. Mnohé mestá Európy vás očaria svojim historickým šarmom. Pre slovenského turistu je atraktívnym cieľom napríklad Rakúsko so svojou vždy úžasnou metropolou, ktorou je Viedeň a nádherný Salzburg. Históriu na každom kroku zažijete tiež v Poľských mestách Krakov a Vratislav. Nemecko má tiež čo ponúknuť. Či už metropolu Berlín, alebo menšie mesto Speyer.

slovakia

left justify in out

Rakúske mestá a pamiatky

 

Naši susedia ponúkajú skutočne mnoho. Len pár kilometrov od Bratislavy vás privíta malebná Viedeň. Ako prvé si všimnete dominanty Viedne, Stephansdom. Katedrála sv. Štefana je naozaj monumentálnou stavbou. Viedeň bola v histórii domovom mnohých cisárov. Bola by teda škoda nenavštíviť niektoré ich sídla. Rozhodne by ste nemali vynechať zámok Schönbrunn, letné cisárske sídlo. Za pozornosť tiež stojí domov habsburskej Monarchie a súčasného spolkového prezidenta, rezidencia Hofburg. A ak vás neláka atmosféra veľkomesta, odporúčame vám návštevu mesta Salzburg, rodisko hudobného génia W. A. ​​Mozarta. Dominantou mesta je takmer tisíc rokov starý hradný komplex Hohensalzburg. Pevnosť je vo výbornom stave a návštevníkom je prístupná celý rok. Samozrejme v meste nájdeme aj veľa turistických cieľov spojených s hudobným majstrom. Za návštevu stojí Mozartov rodný dom, alebo budova, v ktorej umelec prežil značnú časť svojho života. V oboch budovách nájdete výstavy týkajúce sa hudobného majstra. A to nie je všetko. Salzburg ponúka oveľa viac.

 

Nemecké mestá a pamiatky

 

Mnoho z najkrajších turistických cieľov v Spolkovej republike Nemecko nie sú najbližšie, však vďaka hustej sieti diaľnic sú výborne dostupné. Navštíviť tak môžete napríklad Berlín. Hoci skúšanej históriou, toto mesto ponúka naozaj veľkú dávku poznania. Za návštevu určite stojí monumentálne sídlo nemeckého spolkového snemu, Reichstag. Nemali by ste vynechať ani symbol Berlína, Brandenburskú bránu.

 

Návšteva Berlína vraj môže turistov vyliečiť zo stereotypov

 

A ak hľadáte alternatívne, nie toľko zaľudnený cieľ svojej cesty za poznaním, odporúčame Speyer. Malé mesto si väčšina ľudí spojí s jedným z najlepších technických múzeí v Európe. Speyer ale má čo ponúknuť aj po stránke historickej. Pri svojej ceste určite navštívte pamiatku UNESCO, katedrálu Panny Márie a svätého Štefana. Tá nie je len úžasným predstaviteľom románskeho slohu, ale aj miestom večného odpočinku cisárov, kráľov a mnohých ďalších významných šľachticov a náboženských predstaviteľov. Za návštevu tiež stojí mestská brána Altpörtel. So svojimi 55 metrami sa jedná o najvyššie stále existujúcu mestskú bránu v Nemecku.

 

Poľské mestá a pamiatky

 

Poľsko je turistami často podceňované. Ak cestujete za úžasnou, historickou atmosférou, Krakov (Kraków) je mesto pre vás. Druhá najľudnatejšia metropola Poľska disponuje nádherným centrom a mnohými monumentálnymi pamiatkami. Mesto je známe, ako rezidencia poľských kráľov. Preto by ste pri návšteve určite mali navštíviť kráľovský hrad na vrchu Wawel. Viac, ako 900 rokov stará pevnosť je úchvatná zo ktoréhokoľvek uhla. K dispozícii je tu mnoho prehliadok, vrátane návštevy katedrály sv. Stanislava a Václava. Za prehliadku tiež stojí historické centrum mesta Krakov. Ak hľadáte alternatívu Krakova, odporúčame mesto Vratislav (Wroclaw).

 

Spoznajte tiež české pamiatky a mestá v susedných Čechách:

 

Praha

Středočeský kraj

Jihočeský kraj

Pardubický kraj

Vysočina

Královehradecký kraj

Liberecký kraj

Ústecký kraj

Jihomoravský kraj

Olomoucký kraj

Moravskoslezský kraj

Plzeňský kraj

Zlínský kraj

Karlovarský kraj



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies