Nemecko vysiela do súboja o Oscara snímku Dominika Grafa o Schillerových láskach

NETKY.SK • 28 August 2014, 09:05 • 2 min
Nemecko vysiela do súboja o Oscara snímku Dominika Grafa o Schillerových láskach

MNÍCHOV - Film uznávaného režiséra Dominika Grafa Die geliebten Schwestern (Milované sestry), ktorý sa opiera o skutočný príbeh nebezpečnej lásky básnika Friedricha Schillera k dvom ženám, bude reprezentovať nemeckú kinematografiu v súboji o Oscara pre najlepší zahraničný film roka.

slovakia

left justify in out

Národná porota dnes v Mníchove v zdôvodnení výberu snímky podčiarkla osobný rukopis režiséra, ktorému sa podarilo citlivo zinscenovať dojímavý ľúbostný príbeh. Samotný tvorca reagoval stručne s netajeným nadšením: Je to úžasné. Veľmi sa teším. Schiller goes to Hollywood!

      

Americká filmová akadémia oznámi 15. januára 2015 zúžený výber finalistov, uchádzačov o spomínanú trofej. Na tohtoročnom Berlinale sa Grafovej snímke ocenenie neušlo. Niektorí z kritikov namietali voči dĺžke snímky (139 minút), iní však s nadšením hodnotili poetické a umelecké stvárnenie historického príbehu.
      

Nemecky nakrútené filmy patria v ostatných rokoch medzi najúspešnejšie v danej kategórii. V roku 2003 získala pre Nemecko Oscara Caroline Linková za snímku Nikde v Afrike, o štyri roky neskôr sa z prestížnej sošky tešil Florian Henckel von Donnersmarck za film Životy tých druhých. V roku 2008 triumfoval film rodáka z Viedne, režiséra Stefana Ruzowitzkého Diablova dielňa, nakrútený v rakúsko-nemeckej koprodukcii a v roku 2013 snímka asi najznámejšieho rakúskeho filmára, rodáka z Mníchova Michaela Hanekeho Láska, ktorý vznikol v nemecko-rakúsko-francúzskej koprodukcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies