Nemecko plánuje sprísniť dohľad nad investíciami z krajín mimo EÚ

NETKY.SK • 9 August 2018, 11:11 • 2 min
Nemecko plánuje sprísniť dohľad nad investíciami z krajín mimo EÚ

Berlín- Nemecká vláda chce sprísniť dohľad nad investíciami z krajín mimo Európskej únie (EÚ) do domácich firiem, ktoré sa špecializujú na obranné a bezpečnostné technológie. Uviedla to hovorkyňa ministerstva hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Nové pravidlá by vláde umožnili dôkladne preskúmať investorov z krajín mimo EÚ, ktorí chcú kúpiť najmenej 15 % v nemeckých firmách s citlivými technológiami.

 

Nedávne prevzatie technologických firiem v Nemecku a ďalších krajinách EÚ čínskymi spoločnosťami vyvolalo totiž obavy, že ázijská krajina využíva liberálne európske pravidlá na odstránenie náskoku konkurencie.

 

"V prípravných rozhovoroch s inými ministerstvami sme navrhli (hranicu) 15 %," povedala hovorkyňa.

 

Nemecko sprísnilo kontroly zahraničných investícií už v minulom roku po sérii prevzatí významných domácich firiem čínskymi spoločnosťami.

 

Vlaňajšie pravidlá umožňujú vláde zasiahnuť, ak chce kupujúci získať 25-% podiel v dôležitej firme.

 

Berlín minulý týždeň naznačil, že je pripravený využiť novú právomoc a vetovať snahu čínskej firmy o prevzatie nemeckého výrobcu nástrojov Leifeld. Urobil to po tom, ako majoritný vlastník Leifeld Georg Koffler uviedol, že čínsky záujemca Yantai Taihai upustil od pokusu o kúpu firmy pre jej očakávané zablokovanie nemeckou vládou.

 

Hovorkyňa ministerstva hospodárstva v tejto súvislosti poznamenala, že nové pravidlá sú určené na zlepšenie vládneho dohľadu nad zahraničnými investíciami, a nie na to, aby zjednodušili bránenie prevzatiu.

 

Nemecké podniky privítali snahu vlády kontrolovať nepriateľské zahraničné investície. Ale obávajú sa, že aj vlády v zahraničí by mohli odpovedať podobnými krokmi a vytvoria vlastné investičné bariéry.

 

"Pochopiteľne je dôležité, aby vláda preverovala, či nie sú bezpečnosť a verejný poriadok ohrozené prevzatím," povedal pre denník Rheinische Post Martin Wansleben z obchodnej a priemyselnej komory DIHK.

 

"Ale sprísnenie pravidiel môže odradiť zahraničných investorov a zároveň vytvoriť bariéry pre nás v zahraničí."Nemecko a jeho partneri z EÚ vyzvali Čínu, aby poskytla zahraničným spoločnostiam väčší prístup k miestnym firmám a odstránila investičné prekážky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies