Nečas je medzi podozrivými, hroziť mu môže až šesť rokov

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 16:24 • 2 min
Nečas je medzi podozrivými, hroziť mu môže až šesť rokov

PRAHA - Námestník olomouckého vrchného štátneho žalobcu Pavel Komár pre Českú televíziu potvrdil, že predseda vlády ČR v demisii Petr Nečas je registrovaný ako podozrivý z podplácania exposlancov svojej Občianskej demokratickej strany (ODS). Predstaviteľ orgánov činných v trestnom konaní nepriamo potvrdil, že by Nečas mohol byť obvinený.

slovakia

left justify in out

Samotný politik sa nechal počuť, že sa prípadného trestného stíhania v súvislosti s postami pre exposlancov ODS neobáva. "K žiadnemu úplatku nedošlo. Je to bizarná právna konštrukcia, ktorá likviduje politiku v ČR," vyhlásil Nečas na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Podľa jeho názoru ešte nie priveľmi páčivá vec nemusí byť trestným činom.

Z policajného spisu, ktorého fragmenty sa objavujú v českých médiách, vyplýva, že v Nečasovom prípade by mohlo ísť o trestné činy zneužitia úradnej osoby a podplácania. Podobne ako niekdajšia šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová mal premiér, ktorý v pondelok podal demisiu, vlani prisľúbiť vtedajším poslancom-rebelom z ODS Petrovi Tluchořovi, Marekovi Šnajdrovi a Ivanovi Fuksovi úplatok vo forme lukratívnych postov v štátnych firmách výmenou za ich odchod z parlamentu a umožnenie schválenia úsporného balíčku vlády.

Nečasovi by v prípade potvrdenia trestnej zodpovednosti za tieto činy súdom hrozilo podľa informácií denníka Právo až šesť rokov za mrežami.

Vedenie ODS dnes ústami lídra Martina Kubu i šéfa parlamentného klubu Mareka Bendu naznačilo, že nesúhlasí s právnym výkladom, v ktorého zmysle išlo v danom prípade o korupciu. ODS by nepodporila ani prípadné vydanie premiéra na trestné stíhanie, ak by o to požiadala polícia.

Podľa ODS ktosi, komu boli pridelené lukratívne posty, dostáva plat za pôsobenie v nich za prácu, ktorú odvádza, preto nejde o korupčné počínanie. "Takýmto spôsobom by som sa ja i všetci moji kolegovia správali v snemovni. To je také absurdné, to by sme museli zrušiť politiku ako takú alebo nech sú za posledných 20 rokov rozdané stovky, možno stovky tisícov týchto trestných oznámení, ak do toho zarátam obce i kraje," uviedol Benda na brífingu ODS.

Jeho stanovisko podporil aj úradujúci šéf ODS, minister priemyslu a obchodu v demisii Martin Kuba, ktorý pripomenul nedávne stanovisko výkonnej rady strany. "My máme pohľad na delenie pozícií vo verejnej sfére ten, že ho považujeme za legitímnu súčasť politického rozdelenia moci," formuloval a naznačil, že práca v daných funkciách nepredstavuje finančný benefit. V daných prípadoch bol aj ten benefit často podstatne nižší ako v prípade práce v zákonodarnom zbore.

Veci verejné už oznámili, že by podporili vydanie Nečasa v prípade žiadosti polície, českomoravskí komunisti chcú s rozhodnutím vyčkať na ďalšie podrobnosti. Sociálni demokrati ani strany vládnej koalície s výnimkou ODS sa k veci ešte nevyjadrili.

Opoziční sociálni demokrati z ČSSD dnes na brífingu potvrdili, že jediným variantom, ktorý pre nich v danej situácii zostáva prijateľný, je rozpustenie Poslaneckej snemovne a vypísanie predčasných volieb. Začali už so zbieraním podpisov, ktorých dostatočný počet by to umožnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies