NATO spúšťa najväčšie manévre od roku 2002

NETKY.SK • 19 Október 2015, 08:32 • 2 min
NATO spúšťa najväčšie manévre od roku 2002

RÍM - Severoatlantická aliancia spúšťa dnes hlavnú fázu vojenského cvičenia Trident Juncture. Tieto pozemné, námorné a vzdušné manévre označila za najväčšiu skúšku svojich schopností od roku 2002, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Trojtýždňové cvičenie sa bude odohrávať vo fiktívnom africkom regióne Soroton, ktorý ovládajú diktátori, a na pozadí teroristických útokov a etnických konfliktov.

 

Manévre spustia vojenskí predstavitelia na leteckej základni Trapani na Sicílii. Okrem talianskeho sa budú odohrávať aj na španielskom a portugalskom území.

 

Do najväčšieho vojenského cvičenia NATO v tomto roku s názvom Trident Juncture 2015 sa zapoja aj slovenskí vojaci. Od začiatku septembra do polovice novembra pôsobí 24 slovenských špecialistov na komunikačné systémy v španielskej Zaragoze ako podpora týchto manévrov.

 

Na najväčšom cvičení NATO v tomto roku sa zúčastnia aj slovenskí vojaci

 

"Do tohto cvičenia sme sa zapojili v zmysle požiadaviek Severoatlantickej aliancie. Hlavnou úlohou našich špecialistov na komunikačné a informačné systémy je výstavba a následne zabezpečenie prevádzky informačného prostredia v mieste nasadenia spojeneckých jednotiek," uviedol slovenský minister obrany Martin Glváč.

 

Podľa očakávaní sa na manévroch zúčastní zhruba 36.000 vojakov a civilistov, ako aj 130 lietadiel, 16 vrtuľníkov a 60 lodí a ponoriek. Do cvičenia sa zapojí približne 30 členských a partnerských štátov; z nečlenských napríklad Ukrajina či krajiny Africkej únie.

 

Rusko bolo pozvané ako pozorovateľ. NATO odmietlo tvrdenia, že manévre sú namierené proti Moskve, i keď aliancia otestuje svoje nové sily rýchlej reakcie. Tie boli vytvorené vlani ako odpoveď NATO na ruské kroky na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies