Nástroj na prepojenie Európy - doprava, energetika a telekomunikácie

NETKY.SK • 20 Október 2011, 20:06 • 2 min
Nástroj na prepojenie Európy - doprava, energetika a telekomunikácie

Nástroj na prepojenie Európy - doprava, energetika a telekomunikácie

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) dnes predstavila svoj nový inovatívny nástroj pomenovaný "Nástroj na prepojenie Európy". Prostredníctvom tohto nástroja EÚ poskytne 50 miliárd eur na financovanie investícií určených na zlepšenie dopravných, energetických a digitálnych sietí v Európe.
Hlavným cieľom Nástroja na prepojenie Európy je sprostredkovať financovanie projektov, ktoré doplnia v súčasnosti chýbajúce spojenia v energetickej, dopravnej a digitálnej sieti Európy.
Prepojenie Európy: doprava
Prostredníctvom Nástroja na prepojenie Európy sa do modernizácie európskej dopravnej infraštruktúry, vybudovania chýbajúcich spojení a odstránenia problémových miest investuje 31,7 miliardy eur. To zahŕňa 10 miliárd eur z Kohézneho fondu vyčlenených na dopravné projekty v krajinách čerpajúcich finančné prostriedky z tohto fondu a 21,7 miliardy eur, ktoré budú dostupné pre všetky členské štáty na investovanie do dopravnej infraštruktúry. Zámerom je zlepšiť spojenia medzi rôznymi časťami EÚ s cieľom uľahčiť voľný tok tovaru a osôb medzi jednotlivými krajinami. 
Prioritným zameraním sa na menej znečisťujúce druhy dopravy Nástroj na prepojenie Európy prispeje k zvýšeniu udržateľnosti dopravného systému a spotrebiteľom poskytne viac možností vybrať si spôsob cestovania.
Dopravné systémy v Európe sa doteraz tradične rozvíjali na vnútroštátnom základe. EÚ má zohrávať kľúčovú úlohu v koordinácii členských štátov pri plánovaní, riadení a financovaní cezhraničných projektov. Dobre fungujúca sieť je nevyhnutná pre bezproblémové fungovanie jednotného trhu a prispeje aj k posilneniu konkurencieschopnosti. Komisia navrhla vytvorenie koridorov pre najdôležitejšie cezhraničné projekty. Podľa jej odhadu bude do roku 2020 na vybudovanie skutočne európskej siete potrebných až 500 miliárd eur, vrátane 250 miliárd eur na odstránenie problematických miest a doplnenie chýbajúcich spojení v hlavnej sieti. 
Prepojenie Európy: energetika
Odvetvie energetiky sa môže tešiť na investície vo výške 9,1 miliardy eur do transeurópskej infraštruktúry, ktoré pomôžu splniť ciele stratégie Európa 2020 v oblasti energetiky a klímy. Nástroj na prepojenie Európy prispeje k odstráneniu finančných medzier a problematických miest v sieťach. Lepšie spojenia podporia ďalší rozvoj vnútorného trhu s energiou, čo povedie k lepšiemu zabezpečeniu dodávok a možnosti prepravovať energiu z obnoviteľných zdrojov úsporným spôsobom v rámci celej EÚ. Finančné prostriedky z Nástroja na prepojenie Európy budú pôsobiť ako stimul pre väčšie investície zo strany iných súkromných a verejných investorov. 
Prepojenie Európy: telekomunikácie a internet
V rámci Nástroja na prepojenie Európy sa vyčlenila suma takmer 9,2 miliardy eur na podporu investícií do rýchlych a veľmi rýchlych širokopásmových sietí a celoeurópskych digitálnych služieb.
Financovanie z tohto nástroja bude mať pákový efekt na ďalšie financovanie zo súkromných a verejných zdrojov, a to tým, že dodá projektom v oblasti infraštruktúry dôveryhodnosť a zníži ich rizikové profily. Komisia sa na základe svojich odhadov domnieva, že financovanie infraštruktúry sietí by mohlo stimulovať investície v hodnote viac ako 50 miliárd eur.
Pokiaľ ide o digitálne služby, poskytnuté finančné prostriedky by sa využili na granty zamerané na budovanie infraštruktúry potrebnej na zavedenie technológie elektronického preukazu totožnosti, elektronického verejného obstarávania, elektronických zdravotných záznamov, portálu Europeana, elektronickej justície a služieb v colnej oblasti. Finančné prostriedky by boli určené na zabezpečenie interoperability a pokrytie nákladov na prevádzkovanie tejto infraštruktúry na európskej úrovni, ktorá bude spájať infraštruktúry jednotlivých členských štátov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies