Násilie pred bulharským parlamentom si vyžiadalo už najmenej 20 zranených

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 13:47 • 2 min
Násilie pred bulharským parlamentom si vyžiadalo už najmenej 20 zranených

SOFIA - Násilie počas blokády bulharského parlamentu si v noci z utorka na stredu vyžiadalo nemocničné ošetrenie 20 ľudí vrátane troch policajtov. Informovali o tom zdroje z tamojšieho zdravotníctva, podľa ktorých ďalšie zranené osoby ošetrili priamo na mieste.

slovakia

left justify in out

Násilie vypuklo po tom, ako sa poriadková polícia rozhodla ukončiť blokádu budovy v centre Sofie, kde protivládni demonštranti vyše osem hodín zadržiavali stovku ministrov, poslancov a novinárov. Podľa spravodajcu agentúry AFP sa protest za účasti približne 2000 ľudí skončil okolo pol štvrtej nadránom (2:30 SELČ), parlament však mohli všetci opustiť až po rozobratí barikád vytvorených z parkových lavičiek, kontajnerov na smeti a dlažby.

Bulharsko ešte v júni zachvátili masové demonštrácie po tom, ako premiér Plamen Orešarski navrhol za šéfa vplyvnej tajnej služby mladého mediálneho magnáta Deljana Peevského podozrivého z napojenia na miestnych oligarchov. Protesty neskôr nabrali celonárodný charakter a demonštranti už nepožadovali len Peevského odstúpenie, ale rezignáciu celej vlády. Tú predchádzajúcu premiéra Bojka Borisova sa im ešte v zime podarilo zosadiť, keď jeho kabinet neustál mohutné demonštrácie proti vysokým životným nákladom v najchudobnejšej krajine EÚ.

Demonštranti svoje barikády pred parlamentom rozmiestnili počas toho, ako ministri rokovali o zmenách v rozpočte. Skandovali pritom heslá ako Mafia a Odstúpiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies