Naša najvyššia hokejová súťaž vstupuje do 23. sezóny

NETKY.SK • 9 September 2015, 14:23 • 2 min
Naša najvyššia hokejová súťaž vstupuje do 23. sezóny

BRATISLAVA - Vo štvrtok 10. septembra sa rozbehne v poradí už 23. sezóna najvyššej domácej hokejovej súťaže - Tipsport Ligy v ľadovom hokeji. Začne ju vložený súboj medzi slovenskou reprezentáciou do 20 rokov a Skalicou o 17.30 h, no "ťahákom" dňa bude televízny duel medzi Banskou Bystricou a Nitrou o 20.00 h.

slovakia

left justify in out

V piatok sa otvoria brány ďalších ligových štadiónov. Majstrovský titul obhajujú Košice, zloženie účastníkov Tipsport Ligy sa nezmenilo, keďže Žilina zvládla baráž s Detvou. Okrem Košíc, Žiliny, Nitry a Banskej Bystrice sa v najvyššej súťaži predstavia aj Piešťany, Poprad, Skalica, Zvolen, Martin a Dukla Trenčín. Už deviatu sezónu bude súčasťou ligy aj projekt centralizovanej prípravy reprezentácie do 20 rokov.

 

Jednotlivé kluby aj pred aktuálnou sezónou zápasili s obmedzeným prísunom financií, no vo všetkých ligových mestách sa situáciu podarilo minimálne dočasne vyriešiť. Tomu mužstvá prispôsobujú aj zloženie hráčskych kádrov. Medzi favoritov tradične patria Košice či Nitra, nemožno nespomenúť ani minulosezónneho neúspešného finalistu z Banskej Bystrice. V lige budú pôsobiť aj skúsení hokejoví harcovníci - v majstrovských Košiciach pokračujú Peter Bartoš, Jiří Bicek i Martin Štrbák, v Nitre Juraj Štefanka, Jozef Stümpel či Dušan Milo. V trenčianskej Dukle zostal Róbert Petrovický, po dlhých rokoch v zahraničí sa pod hrad Matúša Čáka vrátil obranca Richard Pavlikovský. V Poprade zotrvali Arne Kroták i Ľuboš Bartečko, v Banskej Bystrici minimálne začne sezónu Michal Handzuš. "Som presvedčený, že postupnými krokmi zlepšíme stav našej ligy, spoločne zaplníme štadióny a vrátime dôveru nášmu hokeju," uviedol pred novou sezónou Michal Handzuš.

 

Zmenou oproti minulej sezóne prešlo vedenie riadiaceho orgánu najvyššej domáceho hokejovej súťaže, dlhoročného šéfa Vladimíra Paštinského nahradil k 1. septembru niekdajší reprezentačný obranca Richard Lintner. Vedenie ligy urobilo krok smerom k hráčom, keď participovalo na úprave zmlúv tak, aby v prípade meškania platieb mohli hráči odstúpiť od kontraktu. "Sme presvedčení, že dobré zmluvy robia dobrých priateľov a doterajšie zmluvné nastavenie bolo v neprospech hráčov, čo považujeme za neférové," informoval nový riaditeľ ligy. "Môjmu spojeniu s ligou predchádzali viaceré debaty a stretnutia, kde sme hľadali spojenie s klubmi, hráčmi, mediálnymi partnermi, aby sme si zjednotili vízie, ktoré máme v rámci napredovania našej súťaže. Toto je všeobecná podmienka, aby sme mohli vykročiť spolu vpred. Naplnilo sa to a v rámci spoločného smerovania sme pristúpili, povedal by som k odvážnym a rýchlym krokom. Túto ligu nejdeme robiť pre našich fanúšikov, ale spolu s nimi," vyhlásil nový šéf súťaže.

 

Hlavné novinky v nasledujúcej sezóne zhrnul do štyroch základných krokov, ktoré majú ligu priblížiť hráčom, médiám, fanúšikom a partnerom. "Prvý krok je smerom k hráčom, keďže v našom športe, nielen v hokeji, je problém s dodržiavaním vyplácania miezd a odmien. Zhodli sme sa s klubmi, že s tým treba niečo spraviť. Preto sme vytvorili 3. dodatok do hráčskej zmluvy, ktorý zaručuje hráčovi možnosť jednostranného vypovedania zmluvy v prípade omeškania platby o viac ako 30 dní. Je to prvé gesto, ktoré deklaruje záujem hráčov, ale najmä klubov, aby sa tento problém eliminoval," povedal Lintner.

 

Druhý krok sa vzťahuje k médiám. Od novej sezóny budú platiť nové pravidlá, ktoré umožnia ich zástupcom prístup do kabín vždy 5 minút po každom zápase. Tretím krokom sa chce liga priblížiť fanúšikom. "Ideme im v ústrety, v rámci každého klubu vytvárame post, ktorý bude mať na starosti PR, sociálne siete a zároveň bude zodpovedný za kontakt s partnermi. V lige sa tak vytvorí tím ľudí, prostredníctvom ktorých chceme aplikovať moderný marketing. Bude to tímová práca všetkých klubov dokopy, efektívnejšia komunikácia s partnermi, médiami a našimi fanúšikmi," pokračoval Lintner.

 

Posledným krokom sú rokovania o predaji televíznych práv RTVS na dlhšie obdobie. Tá odvysiela aj úvodný štvrtkový duel Bystrice s Nitrou. Okrem priamych prenosov a záznamov zápasov by mala priniesť aj extra program pre fanúšikov. S vedením RTVS navyše Pro Hokej finišuje s rokovaniami o novej zmluve, ktorá prinesie pravidelné televízne prenosy z Tipsport Ligy v nedeľu o 16.30 h.

 

"Okrem nového loga a názvu súťaže dnes spúšťame aj nový profil Tipsport ligy na sociálnej sieti Facebook a rozpracovaná je aj nová webstránka," dodal Lintner.

 

Základná časť Tipsport Ligy bude mať opäť 54 kôl, tímy sa vzájomne stretnú trikrát doma a trikrát vonku. Dlhodobá sezóna sa skončí 6. marca 2016. Hracími dňami budú utorok, piatok a nedeľa. Jedno kolo sa uskutoční aj v sobotu, pondelok či stredu. V Poprade a v Nitre sa budú v pracovných dňoch začínať zápasy o 17.00 h, v Trenčíne, Skalici, Piešťanoch a Zvolene o 18.00 h a v Martine, Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave (HK Orange 20) o 17.30 h. Cez víkend a vo sviatok sa bude v Trenčíne začínať už o 15.00 h, v Piešťanoch o 18.00 h a na ostatných štadiónoch o 17.00 h. V Tipsport Lige zohľadňujú asociačné termíny Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), reprezentačné prestávky budú v novembri, decembri a februári.

 

Do play-off postúpi najlepších osem tímov tabuľky. Štvrťfinále Slovnaft play-off sa začne v utorok 8. marca 2016, nový majster bude známy v druhej polovici apríla. Tímy umiestnené na 9. a 10. priečke tabuľky po základnej časti čaká 12-kolová baráž s finalistami I. ligy o dve miesta medzi elitou. Doteraz víťaz I. HL bojoval s posledným tímom najvyššej súťaže o jednu miestenku.


Program zápasov 1. kola hokejovej Tipsport Ligy 2015/2016: 
1. kolo - štvrtok 10. septembra 2015: 
HK Orange 20 - HK 36 Skalica (17.30), HC '05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra (20.00) 
piatok 11. septembra:
HK Poprad - HKM Zvolen (17.00), HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina (17.30), Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin (18.00), HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany (18.00) 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies