Národná kriminálna agentúra prešetruje košickú univerzitu

NETKY.SK • 29 September 2015, 15:12 • 2 min
Národná kriminálna agentúra prešetruje košickú univerzitu

BRATISLAVA – Polícia vyšetruje dva prípady, ktoré súvisia so spravovaním majetku štátu v oblasti zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

TASR informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

 

V prvom prípade žiadala košická univerzita nenávratný finančný príspevok spolufinancovaný z Európskej únie na vybudovanie výskumného pracoviska magnetickej rezonancie. „Parametre súvisiaceho verejného obstarávania mali byť šité na mieru konkrétnemu prístroju, čím mali byť vylúčení ostatní súťažitelia. Suma obstarávaného zariadenia mala byť bez opodstatnenia navýšená o milión eur. Polícia vyplateniu zabránila,“ uviedla Baloghová.

 

Podľa nej ak by došlo k vyplateniu sumy, Európskej únii by vznikla škoda minimálne 510.000 eur a Slovenskej republike vo výške 60.000 eur.

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dvoch Košičanov z prípravy na zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu so zločinom subvenčného podvodu a za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Horná hranica trestu odňatia slobody za uvedené skutky je až 12 rokov, obvinení sú stíhaní na slobode,“ doplnila Baloghová.

 

Ďalší prípad súvisí s nákupom CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch. Na základe dokazovania vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začiatkom septembra obvinil osem osôb z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie. Môžeme však potvrdiť, že v rámci týchto prípadov sú samozrejme využívané aj informácie zverejňované médiami,“ uzavrela Baloghová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies