Na Slovensku pomáha policajtom 600 dobrovoľných strážcov poriadku

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 15:20 • 2 min
Na Slovensku pomáha policajtom 600 dobrovoľných strážcov poriadku

BRATISLAVA - Na Slovensku pomáha policajtom 600 dobrovoľných strážcov poriadku. Pracujú bez nároku na honorár a len v prítomnosti policajta. Ako uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, najviac dobrovoľných strážcov (184) je v Banskej Bystrici, v Nitre je ich 162, v Trenčíne 28 a najmenej (16) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Dobrovoľný strážca poriadku pomáha najmä poriadkovým, dopravným a hraničným policajtom. "Má dobrú miestnu znalosť, pozná obyvateľov aj najčastejšie problémy danej lokality," hovorí Baloghová. Úlohy plní vždy v prítomnosti policajta. "Môže zastavovať autá v prípade, že je poškodená cesta, stala sa nehoda alebo si to vyžaduje bezpečnosť účastníkov na cestách," priblížila hovorkyňa.

 

Dobrovoľným strážcom poriadku sa môže stať každý, kto splní niekoľko základných podmienok. Treba mať aspoň 21 rokov, byť spôsobilým na právne úkony a medzi občanmi pôsobiť dôveryhodne. Plusom je podľa polície tiež miestna znalosť, nie je však podmienkou. Podstatné ale je, že osobu na prijatie za dobrovoľného strážcu poriadku navrhuje obec, v ktorej má trvalý pobyt. "Takéhoto dobrovoľníka prijíma a schvaľuje podľa potrieb Policajného zboru príslušný riaditeľ krajského riaditeľstva Policajného zboru," hovorí Baloghová. Po splnení všetkých podmienok a schválení za dobrovoľného strážcu poriadku dostane preukaz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies