Na Slovensku od začiatku roka vyhlásilo osobný bankrot 503 ľudí

NETKY.SK • 19 September 2016, 15:19 • 2 min
Na Slovensku od začiatku roka vyhlásilo osobný bankrot 503 ľudí

BRATISLAVA - Počas prvých ôsmich mesiacov tohto roka vyhlásilo osobný bankrot 503 obyvateľov Slovenska. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o 22,3 %. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových aj nebankových inštitúcií.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej spoločnosť informovala, súdy povolili oddlženie, tzv. skúšobné obdobie, 91 fyzickým osobám, čo je o 33,82 % viac ako v minulom roku. Do konca augusta tohto roku bolo oddlžených 27 fyzických osôb, čo je v medziročnom porovnaní o 22,86 % menej.


„Nakoľko návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, tak ako bol predložený do pripomienkového konania, má za cieľ zvýšiť uplatniteľnosť inštitútu osobného bankrotu, a to aj pre nemajetných dlžníkov, očakávame, že po nadobudnutí účinnosti novely sa počet osobných bankrotov výraznejšie zvýši," uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.


Počet osobných bankrotov podľa informácií CRIF SK medziročne rastie od roku 2010. V máji 2016 bolo vyhlásených 85 osobných bankrotov, čo je doteraz historicky najviac osobných bankrotov vyhlásených v jednom mesiaci na Slovensku. Z regionálneho pohľadu najviac osobných bankrotov vyhlásili v Banskobystrickom kraji - 90, nasleduje Bratislavský so 75 a Košický kraj so 68 bankrotmi. Najmenej ich bolo v Trenčianskom kraji, konkrétne 36. Ako ďalej z analýzy spoločnosti CRIF SK vyplýva , iba v Trenčianskom kraji sa počet osobných bankrotov medziročne znížil o 10 %, v ostatných krajoch vzrástol. Najväčší nárast bol v Trnavskom kraji o 86,21 % a v Žilinskom kraji o 81,82 %.

 

V Česku bolo počas ôsmich mesiacov tohto roka vyhlásených 11 084 osobných bankrotov. V prepočte na 100 tisíc obyvateľov vyhlásenie bankrotu využilo 11,2-násobne viac ľudí ako na Slovensku. "Vďaka tomu, že v Čechách o oddlženie formou osobného bankrotu môžu požiadať aj podnikajúce fyzické osoby, okruh osôb, ktorý môžu inštitút osobného bankrotu využiť, je oveľa širší. Druhým aspektom je aj priebeh oddlžovania - v Českej republike je podstatne jednoduchší, nakoľko mu nepredchádza speňaženie celého majetku dlžníka,“ skonštatovala Marková.


Inštitút osobného bankrotu na zbavenie sa dlhov má podľa CRIF SK pre občana význam vtedy, ak výška záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku. „Najčastejšou subjektívnou príčinou je neuvážené zadlžovanie sa, k objektívnym príčinám patrí výpadok príjmu z dôvodu straty zamestnania alebo pre dlhodobé ochorenie," uzavrela Marková.


Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies