Na severozápade Etiópie objavili neznámu populáciu levov

NETKY.SK • 2 Február 2016, 10:38 • 2 min
Na severozápade Etiópie objavili neznámu populáciu levov

ADIS ABEBA - Medzinárodný vedecký tím na čele s Hansom Bauerom z Oxfordskej univerzity objavil v odľahlej oblasti na severozápade Etiópie doteraz neznámu populáciu leva púšťového (Panthera leo), ktorú by mohlo tvoriť minimálne sto jedincov. V Národnom parku Alataš na hraniciach so Sudánom našli stopy levov a taktiež ich pomocou fotopascí nasnímali.

slovakia

left justify in out

Odborníci pritom predpokladali, že v spomínanej oblasti levy vyhynuli ešte v minulom storočí v dôsledku lovu a ničenia prostredia. Bauer s kolegami si myslia, že novoobjavená populácia patrí ku kriticky ohrozenému stredoafrickému poddruhu, pričom jej areál výskytu zahŕňa aj susedný Národný park Dinder v Sudáne. "V národných parkoch Alataš a Dinder sa levy určite vyskytujú, hoci až doteraz to nikto oficiálne nepotvrdil. Keď vezmeme do úvahy, že sme dôkazy o ich prítomnosti získali relatívne jednoducho, myslíme si, že žijú na celej rozlohe oboch parkov. Vzhľadom na malý počet vodných zdrojov tam žije menej lovnej zveri, a preto predpokladáme, že hustota populácie levov je jeden až dva jedince na 100 kilometrov štvorcových. Na území s celkovou rozlohou približne 10-tisíc kilometrov štvorcových tak preto môže žiť 100 až 200 levov, z toho 27 až 54 priamo v Alataši," uviedol Bauer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies