Na Kajmaních ostrovoch nasadia proti vírusu zika geneticky modifikované komáre

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 06:58 • 2 min
Na Kajmaních ostrovoch nasadia proti vírusu zika geneticky modifikované komáre

MIAMI - Vedci nasadia na Kajmaních ostrovoch geneticky modifikované komáre s cieľom regulovať druh hmyzu, ktorý šíri vírus zika, horúčku dengue a iné choroby. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Britská biotechnologická spoločnosť Oxitec začne s touto akciou na ostrove Veľký Kajman v júni, pričom do prírody hodlá vypustiť týždenne státisíce modifikovaných samčích komárov, ktoré však na človeka neútočia.

 

Podľa vedcov sa tieto komáre spária so samičkami a vytvoria potomstvo, ktoré zahynie skôr, ako dosiahne dospelosť. Firma už otestovala tento experiment pred určitým časom v Brazílii a Paname.

 

Vírus zika sa spája s autoimunitnou chorobou Guillainov-Barrého syndróm, ktorá napáda periférne nervy mimo mozgu a miechy a spôsobuje dočasné ochrnutie, ako aj s akútnou roztrúsenou encefalomyelitídou (ADEM) napádajúcou mozog a miechu.

 

Tento vírus afrického pôvodu, ktorý momentálne sužuje Latinskú Ameriku a karibskú oblasť, je osobitne nebezpečný pre tehotné ženy, pretože ohrozuje plod a spôsobuje jeho degeneratívne zmeny vrátane mikrocefálie.

 

Kajmanie ostrovy sú zámorským územím Spojeného kráľovstva v západnej časti Karibského mora. Nachádzajú sa približne 160 kilometrov južne od Kuby. Tvoria ich ostrovy Veľký Kajman, Malý Kajman a Cayman Brac.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies