Na Horehroní vyhlásili mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy, rozhodol o tom okres Brezno

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 17:30 • 2 min
Na Horehroní vyhlásili mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy, rozhodol o tom okres Brezno

Okresný úrad (OÚ) v Brezne vyhlásil od štvrtka (14. 3.) mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov v oblasti Horehronia. Rozhodol o tom v stredu (13. 3.) krízový štáb, ktorý zasadal vo večerných hodinách, a urobil tak v súlade s uznesením vlády z toho istého dňa. Informoval o tom OÚ Brezno.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka situácia s poškodením smrekových lesov na Horehroní dosahuje stav, keď obhospodarovatelia lesov nie sú schopní zastaviť ich poškodzovanie a šírenie podkôrneho hmyzu ani v rozsahu, v akom v jednotlivých obdobiach narastá. Dochádza tak k situácii, ktorú možno z hľadiska zákona o civilnej ochrane obyvateľstva považovať za živelnú pohromu.

Ako tvrdí agrorezort, vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní efektívne zvládnutie vzniknutej situácie, lepšie oboznámenie obyvateľstva na miestnej úrovni o stave a takisto zlepší možnosti analýzy a vyhodnocovania opatrení vykonávaných na riešenie mimoriadnej udalosti.

Počiatočný stav kalamity bol v januári minulého roka na úrovni 165 tis. m³, no až v závere roka, v mesiacoch október a november sa pristúpilo k razantnejšiemu spracovaniu podkôrnikovej kalamity a podarilo sa spracovať vyšší objem ako bol prírastok.  Aj z tohto dôvodu predstavoval celkový prírastok nespracovanej kalamity za rok 2023 v takmer 431 tis. m³ a na tento rok hovoria výpočty o prírastku až vyše 536 tis. m³. Navyše, na území OZ Horehronie a Poľana je potencionálne ohrozených až 10 mil. m³ smreka.

V posledných rokoch narastá objem podkôrnikovej kalamity vo všetkých kalendárnych mesiacoch, aj v zimných mesiacoch. Prejavuje sa to postupným opadávaním kôry a ihličia stojatých smrekov po predchádzajúcom žere podkôrneho hmyzu. Potvrdilo sa to aj po vykonaní výrobnej uzávierky v januári 2024. Za mesiac január sa spracovalo 50 tis. m³ kalamitnej hmoty. Pribudlo však 70 tis m³. „Aby sme zastavili stúpajúci trend kalamity, naším cieľom je spracovať 100-kubíkov kalamity mesačne,“ vyjadril sa výrobno-technický riaditeľ Lesy SR, š.p. Peter Morong.

Minister Takáč sa na Horehroní stretol aj so starostom obce Čierny Balog a miestnymi obyvateľmi, ktorých sa kalamitná situácia dotýka. Uistil ich, že sa pri sanácii myslím v prvom rade na ich bezpečnosť, protipovodňové a protipožiarne opatrenia. „Uvedomujeme si, že príde k určitým obmedzeniam občanov z dôvodu vyššieho hluku a prašnosti, ale ministerstvo a  Lesy SR budú nápomocní vo všetkých oblastiach, ktorými môžeme občanom Čierneho Balogu a okolia uľahčiť život počas sanácie kalamitného dreva,“ vyjadril sa minister Takáč a dodal, že pri spracovaní sa budú uprednostňovať lokálni spracovatelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / OÚ Brezno
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies