Na Haiti sa prehĺbila politická kríza: Odložili druhé kolo prezidentských volieb

NETKY.SK • 23 December 2015, 07:08 • 2 min
Na Haiti sa prehĺbila politická kríza: Odložili druhé kolo prezidentských volieb

PORT-AU-PRINCE - V ostrovnom karibskom štáte Haiti sa opäť prehĺbila politická kríza. Dočasná volebná rada (CEP) totiž v noci na utorok neočakávane zrušila druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa mali konať 27. decembra, pričom ich nový termín zatiaľ nestanovila, informovala agentúra

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa malo v nedeľu hlasovať o nástupcovi úradujúceho prezidenta Michela Martellyho. Voliči si mohli vybrať medzi Jovenelom Moisom z vládnucej strany PHTK a Judom Célestinom zo strany Lapeh. V prvom kole konanom 25. októbra získal podnikateľ Moise 32 percent a bývalý štátny úradník Célestin 25 percent hlasov. Opozícia však výsledky prvého kola opakovane spochybnila a hrozila bojkotom druhého kola. Po vyhlásení oficiálnych výsledkov došlo minulý týždeň opäť k nepokojom, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť.

 

Pochybnosti o zákonnosti volieb chcela vláda rozptýliť vytvorením expertnej komisie, tá sa však doteraz nezišla. Ako sprostredkovateľ v spore sa ponúkla katolícka cirkev.


Haiti je považované za najchudobnejšiu krajinu Latinskej Ameriky. Prezidentské voľby mali umožniť návrat k politickej stabilite v krajine, ktorá od konca diktatúry Jeana-Clauda Duvaliera v roku 1986 prekonala množstvo kríz a prevratov. Haiti sa tiež naďalej spamätáva z následkov ničivého zemetrasenia z januára 2010, pri ktorom zahynulo viac ako 250.000.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies