Múzeum holokaustu v Seredi rozšírili o ďalšiu expozíciu

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 13:17 • 2 min
Múzeum holokaustu v Seredi rozšírili o ďalšiu expozíciu

SEREĎ – Múzeum holokaustu v Seredi rozšírilo svoje výstavné priestory o novú expozíciu. Zobrazuje koncentračné a vyhladzovacie tábory, do ktorých smerovali väznení Židia zo Slovenska, priebeh deportácií a tragické osudy zavraždených s ukážkami autentických artefaktov.

slovakia

left justify in out

Umiestnená je v štvrtom z historických objektov – barakov, ktoré slúžili ako pracovný a koncentračný tábor. Expozíciu prestrihnutím pásky otvorili veľvyslanec Izraela na Slovensku Zvi Aviner Vapni a štátny tajomník rezortu kultúry Igor Adamec.


Expozíciu otvára panel o konferencii najvyšších predstaviteľov nacistického Nemecka vo Wannsee v januári 1942, na ktorej sa rokovalo o ,,konečnom riešení židovskej otázky“. Ďalej predstavuje jednotlivé koncentračné a vyhladzovacie tábory a končí zoznamom ľudí zo Slovenska, ktorí dostali najvyššie izraelské štátne vyznamenanie za záchranu životov Židov Spravodlivý medzi národmi.

 

Riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan v súvislosti so zoznamom pripomenul, že Slovensko patrí v prepočte na obyvateľov medzi krajiny s najvyšším počtom ocenených týmto vyznamenaním. Medzi stovkami mien upozornil na meno prešovského biskupa Petra Pavla Gojdiča, ktorý sa podieľal na záchrane mnohých Židov.


,,Nová expozícia je venovaná tomu, čo sa dialo so Židmi za hranicami Slovenska, zobrazuje tábory, do ktorých boli deportovaní ľudia z územia Slovenska. Zároveň je aj pamätníkom pre týchto ľudí,“ povedal vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok. Nová časť expozície je sprístupnená denne od štvrtka do nedele v čase od 9:00 do 16:00. Prvé Múzeum holokaustu na Slovensku otvorili koncom januára v Seredi v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora prestavbou pôvodných priestorov za takmer 2,5 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies