Most-Híd: Tešedíkovo sa má podľa poslancov obrátiť na ústavný súd

NETKY.SK • 10 December 2013, 18:04 • 2 min
Most-Híd: Tešedíkovo sa má podľa poslancov obrátiť na ústavný súd

BRATISLAVA - Obec Tešedíkovo, ktorá žiadala vládu o zmenu svojho názvu na Pered, by sa mala obrátiť na Ústavný súd SR, navrhujú obci poslanci Národnej rady SR za stranu Most-Híd Árpád Érsek a Gábor Gál.

slovakia

left justify in out

"Obraciame sa na starostu a obecné zastupiteľstvo obce Tešedíkovo s verejnou prosbou, aby využili svoje ústavné právo a vo veci vládou zamietnutej zmeny názvu obce sa obrátili na Ústavný súd SR," napísali v otvorenom liste starostovi a obecnému zastupiteľstvu obce v okrese Šaľa. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Františka Dušíková.

Občania Tešedíkova sa pre zmenu názvu rozhodli v minuloročnom referende. Vláda s tým však v októbri nesúhlasila. Zásadné výhrady mala Stála názvoslovná subkomisia Terminologickej komisie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Podľa nej by došlo k porušeniu zákona o obecnom zriadení a zákona o štátnom jazyku. U ministra Roberta Kaliňáka poukazujú na skutočnosť, že oficiálne názvy obcí sa určujú výlučne v štátnom jazyku. Starosta obce Gyula Borsányi zase tvrdí, že Pered je univerzálny historický názov, ktorý v maďarčine nemá žiadny význam a používal sa v maďarčine aj v slovenčine.

Poslanci Érsek a Gál píšu, že aj keď je v parlamente v prvom čítaní návrh novely zákona, ktorý by podobné situácie riešil v prospech obcí, aj v prípade jeho prijatia by bol platný len v budúcnosti. "V obci Tešedíkovo by bolo potrebné opätovné vyhlásenie miestneho referenda. Práve preto - keďže v týchto dňoch vyprší lehota možnosti podania žiadosti na Ústavný súd SR - je nutné využiť možnosť uplatnenia názoru obyvateľov na ústavnom súde," uviedli poslanci.

Názov Tešedíkovo určili obci Pered vyhláškou povereníka vnútra z 11. júna 1948. Samuel Tešedík sa považuje za zakladateľa hospodárskeho školstva v Uhorsku a Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies