Moskva sľubuje Ukrajine milión ton uhlia mesačne

NETKY.SK • 27 December 2014, 13:19 • 2 min
Moskva sľubuje Ukrajine milión ton uhlia mesačne

MOSKVA - Podpredseda ruskej vlády Dmitrij Kozak v sobotu oznámil zámer jeho krajiny dodať susednej Ukrajine každý mesiac pol milióna ton uhlia, ktoré je pre jej tepelné elektrárne životne dôležité.

slovakia

left justify in out

Podľa zástupcu premiéra Dmitrija Medvedeva sú Rusi v prípade ďalšej dohody schopný dodávať aj ďalší pol milión suroviny. Ako povedal Kozak pre štátnu spravodajskú televíziu Rusija 24, "znamená to, že sme pripravený dodať milión ton uhlia mesačne Ukrajine v záujme vyriešenia jej energetických problémov".

 

Ukrajina v polovici decembra oznámila, že pre nedostatok uhlia odstavila 20 elektrárenských blokov v šiestich uhoľných elektrárňach. Ukrajina bola v pokrývaní vlastnej spotreby uhlia sebestačná, kým boje medzi armádou a separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti nespôsobili zastavenie prevádzky vo viac ako polovici z tamojších uhoľných baní. Kyjev chcel energetickú krízu odvrátiť nákupom zo zahraničia, dodávky z Ruska však boli nepravidelné a rokovania o dovoze uhlia z Juhoafrickej republiky nevyšli. 

 

Ukrajinské tepelné elektrárne sa bežne podieľajú na celkovej výrobe približne 40 percentami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies