Monica Selešová oslávi v pondelok 40. narodeniny

NETKY.SK • 1 December 2013, 12:57 • 2 min
 Monica Selešová oslávi v pondelok 40. narodeniny

BRATISLAVA - Bývalá americká tenistka Monica Selešová oslávi v pondelok 2. decembra 40. narodeniny.

slovakia

left justify in out

Bývalá americká tenistka Monica Selešová oslávi v pondelok 2. decembra 40. narodeniny. Rodáčka zo srbského Nového Sadu získala počas kariéry deväť grandslamových titulov vo dvojhre - osem z nich ako reprezentantka bývalej Juhoslávie. Jedenásteho marca 1991 sa prvýkrát stala svetovou jednotkou. 

Selešová má maďarské korene, základy tenisovej abecedy ju učil jej otec Károly. Ako 11-ročná vyhrala Orange Bowl v Miami a upútala pozornosť Nicka Bolletieriho. V roku 1986 sa jej rodičia presťahovali do USA a Selešová sa stala členkou Bolletieriho slávnej tenisovej akadémie. Ako 14-ročná odohrala prvý profesionálny turnaj. V máji 1989 získala v Houstone prvý titul na okruhu WTA, keď vo finále zdolala americkú legendu Chris Evertovú a sezónu zaonačila na šiestom mieste svetového rebríčka. V júni 1990 sa na Roland Garros v Paríži tešila z prvého grandslamového titulu po finálovom triumfe nad veľkou rivalkou Nemkou Steffi Grafovou. Vo veku 16 rokov a 6 mesiacov je dodnes najmladšou singlovou šampiónkou antukového vrcholu sezóny. 

V rokoch 1991 a 1992 Selešová dominovala ženskému tenisu, keď dvakrát vyhrala Roland Garros, Australian Open i US Open. V januári 2003 získala v Melbourne ôsmu grandslamovú trofej, o tri mesiace neskôr však prišla udalosť, ktorá šokovala celý športový svet. Tridsiateho apríla počas zápasu s Bulharkou Magdalenou Maleevovou na turnaji v Hamburgu ju Grafovej fanatický priaznivec Günter Parche bodol nožom do chrbta a spôsobil jej 1,5 cm hlbokú ranu. Selešová sa vrátila do súťažného kolotoča až v auguste 1995.

V januári 1996 po štvrtý raz vyhrala Australian Open - prvýkrát ako občianka USA. Americkému fedcupovému tímu neskôr pomohla k trom titulom a na OH 2000 v Sydney získala bronzovú medailu. Na jar 2003 utrpela zranenie chodidla a na Roland Garros po prvý raz na  grandslamovej pôde neprešla cez 1. kolo. Duel proti Ruske Nadi Petrovovej bol jej posledným oficiálnym zápasom. V ďalších rokoch odohrala iba niekoľko exhibícii a 14. februára 2008 definitívne ukončila kariéru. V januári 2009 ju uviedli do Medzinárodnej tenisovej Siene slávy.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies