Je Alexej Navaľný neonacista? Amnesty International mu zrušila status väzňa svedomia

NETKY.SK • 24 Február 2021, 14:17 • 2 min
Je Alexej Navaľný neonacista? Amnesty International mu zrušila status väzňa svedomia

Alexejovi Navaľnému zrušili status väzňa svedomia. Dôvodom majú byť jeho rasistické výroky z minulosti.

slovakia

left justify in out

Amnesty International zbavila ruského opozičného politika Alexeja Navaľného statusu „väzňa svedomia“, pretože  bola „bombardovaná“ sťažnosťami, ktoré zdôrazňujú xenofóbne komentáre, ktoré v minulosti uviedol.

 

img

 

Súvisiaci článok: Navaľného v sobotu dva razy odsúdili

 

„Mali sme príliš veľa žiadostí, nemohli sme ich ignorovať,“ uviedol hovorca Alexander Artemev pre portál BBC.

 

Organizácia celú vec preskúmala a dospela k záveru, že komentáre Navaľného pred asi 15 rokmi, vrátane videa, ktoré zjavne porovnáva imigrantov so švábmi, sa rovnajú „nenávistným prejavom“, ktoré sú nezlučiteľné s označením „väzeň svedomia“.

 

Katya Kazbekova, žurnalistka po januárovom zatknutí zdieľala Navaľného kontroverzné videozáznamy, v ktorých ho označila za rasistu a obvinila jeho priaznivcov z prehliadania nacizmu.

 

Rozsiahle pokrytie tohto prípadu v štátnej televízii a sociálnych sieťach ho prirovnávalo k neonacistovi. „Navaľný verejne neodsudzoval svoje videá na YouTube, takže si myslíme, že súhlasí s tým, čo povedal,“ vysvetlil Alexander Artemev z Amnesty International.

 

„Nemôže byť väzňom svedomia. Pretože to je niekto, kto nikdy neobhajuje nenávisť alebo násilie alebo nepoužíva nenávistné prejavy,“ argumentoval Artemev a dodal, že Nelsona Mandelu zbavili štatútu aj v 60. rokoch po tom, čo sa zasadil o použitie sily proti režim apartheidu v Južnej Afrike

 

Amnesty International aj napriek tejto situácii naďalej odsudzuje Navaľného zatknutie, chce bojovať za jeho prepustenie a tvrdí, že  „urobí všetko pre dosiahnutie tohto cieľa“.

 

Súvisiaci článok: Európsky súd pre ĽP žiada Moskvu o okamžité prepustenie Navaľného



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies