Merkelová rokovala v Pekingu o lepších vzťahoch i ekonomike

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 11:28 • 2 min
Merkelová rokovala v Pekingu o lepších vzťahoch i ekonomike

Merkelová rokovala v Pekingu o lepších vzťahoch i ekonomike

slovakia

left justify in out

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes na návšteve Číny vyhlásila, že obe krajiny chcú naďalej zlepšovať svoje vzťahy a budovať ich "na úplne nových základoch". Partnerstvo majú prehĺbiť každoročné konzultácie na úrovni šéfov vlád, uviedla po stretnutí s čínskym premiérom Wen Ťia-paom v Pekingu.
      Berlín a Peking sa podľa spoločného komuniké dohodli na užšej spolupráci v rôznych oblastiach od politiky po ochranu klímy, hospodárstvo, kultúru a spoločenské otázky. Nemecké a čínske firmy medzitým podpísali kontrakty za miliardy eur, týkajúce sa okrem iného výroby automobilov a energetických zariadení.
      Merkelová vyzdvihla, že čínska strana na rozhovoroch vyjadrila dôveru v spoločnú európsku menu euro a podporila snahy o stabilizáciu eurozóny. Kancelárka na druhej strane uviedla, že Európska únia zatiaľ nemôže uznať Čínu za trhové hospodárstvo, keďže nespĺňa kritériá, ako je napríklad ochrana práv duševného vlastníctva.
      Vyjadrenia predstaviteľov oboch krajín tiež naznačili, že Čína a Nemecko definitívne ukončili svoj spor okolo oficiálneho prijatia tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorým Merkelová v roku 2007 značne rozhnevala čínske vedenie. "Nemecká strana potvrdzuje, že sa drží politiky jednej Číny a rešpektuje územnú celistvosť Číny," uvádza sa v komuniké.
      Merkelová sa nepriamo zasadila za lepšie podmienky pre prácu kritických novinárov v Číne, uviedla tlačová agentúra DPA. Úlohou médií je podľa nej prinášať správy "kriticky a objasňujúco", čo je dôležité pre to, aby obe krajiny o sebe vedeli viac. Wen reagoval, že novinári by mali písať aj o "svetlých stránkach" nemecko-čínskych vzťahov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies