Mayová by ako premiérka článok 50 aktivovala najskôr na budúci rok

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 13:40 • 2 min
Mayová by ako premiérka článok 50 aktivovala najskôr na budúci rok

LONDÝN - Britská ministerka vnútra Theresa Mayová by ako predsedníčka britskej vlády chcela spojiť tábory odporcov a prívržencov odchodu Británie z EÚ a vybudovať "vládu pre všetkých ľudí".

slovakia

left justify in out

Uviedla to v dnešnom rozhovore pre televíziu ITV, ktorý bol jej prvým odvtedy, ako oznámila svoju kandidatúru pre voľby predsedu Konzervatívnej strany a tým aj pre premiérsky úrad.

 

Zdôraznila, že Británia "potrebuje viac než len premiéra pre brexit," čím sa snažila umlčať kritikov - i z radov toryovcov -, ktorí tvrdia, že nástupcom po Davidovi Cameronovi by sa mal stať politik podporujúci odchod Británie z EÚ. Tento názor zdieľajú aj Mayovej rivali v strane - Michael Gove a Andrea Leadsomová -, ktorí chcú tiež kandidovať vo voľbách lídra konzervatívcov.

 

V prípade, že by bola v straníckych voľbách úspešná, Mayová nechce presadzovať, aby sa v Británii konali predčasné parlamentné voľby, pretože by to bolo "destabilizujúce".

 

Podľa jej názoru Británia teraz musí v krátkom čase sformulovať svoju vyjednávaciu pozíciu na rokovania s EÚ a až potom aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy.

 

Dodala, že v prípade svojho zvolenia by článok 50 aktivovala najskôr na budúci rok - na rozdiel od Leadsomovej, ktorá by procedúru odchodu Británie z EÚ začala okamžite.

 

Mayová tiež uviedla, že treba vyvinúť úsilie na dosiahnutie dobrej dohody o voľnom pohybe osôb a obchode. Upozornila súčasne, že britská verejnosť svojou podporou brexitu vyslala veľmi jasný signál, že "už nemôžeme dovoliť voľný pohyb v takom rozsahu, ako je to teraz". Mayová sa domnieva, že by mohla znížiť tok migrantov prúdiacich do Británie na "prijateľnú úroveň". V rozhovore však v súvislosti s tým nechcela hovoriť o žiadnych časových rámcoch.

 

Na otázku, či by umožnila občanom EÚ žijúcim v Británii zostať tam, Mayová odpovedala, že "nikto nikde nemusí zostávať naveky". Za dôležité označila, aby sa uskutočnili rokovania o osude ľudí, ktorí už v Británii sú a usadili sa tam, ako i o "pobrexitovom" osude Britov, ktorí žijú v krajinách EÚ. Mayová sa odmietla vyjadriť jasnejšie, vyhlásila len, že osud v Británii žijúcich občanov EÚ bude predmetom rokovaní.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies