Maňka má u socialistov na starosť rozpočet EÚ

NETKY.SK • 17 Február 2015, 12:35 • 2 min
Maňka má u socialistov na starosť rozpočet EÚ

BRATISLAVA – Europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD) menovali za tieňového spravodajcu vo frakcii socialistov a demokratov v Európskom parlamente pre rozpočet EÚ ôsmich európskych inštitúcií na rok 2016.

slovakia

left justify in out

Z tejto pozície chce ušetriť na byrokracii Európskeho parlamentu ročne desiatky miliónov eur. Na základe analýz a odporúčaní slovenského poslanca bude 191 europoslancov tejto frakcie hlasovať v jednotlivých fázach tvorby rozpočtu EÚ, ktoré vyvrcholia celkovým schválením rozpočtu v decembri tohto roka.

 

Maňka je prvý europoslanec z nových členských štátov, ktorý bude v budúcnosti opakovane riadiť rozpočet EÚ, pretože platí nepísané pravidlo, podľa ktorého tieňový spravodajca sa stáva hlavným spravodajcom EP pre rozpočet EÚ. Zo Slovenska sa v jedenásťročnej histórii členstva Slovenska v EÚ doteraz nikomu inému nepodarilo takúto funkciu získať. Maňka bol prvýkrát tieňovým spravodajcom v roku 2007. Spravodajcom Európskeho parlamentu pre rozpočet európskych inštitúcií bol na rok 2010. 

Už na prvom rokovaní výboru na začiatku februára k rozpočtu jednej z týchto ôsmich inštitúcií Maňka navrhol konkrétne opatrenia, ktoré ušetria na byrokracii Európskeho parlamentu ročne ďalšie desiatky miliónov eur a zefektívnia prácu europoslancov. Tieto zmeny teraz musí v Európskom parlamente presadiť. V čase, keď riadil financie EÚ, sa mu uspieť podarilo. Sociálni demokrati v Európskom parlamente stoja za ním. Ako dnes pre agentúru SITA povedal Maňka, podporu mu už prisľúbili aj poslanci z iných politických skupín. “To je silný predpoklad úspechu". 

 

Rozpočet EÚ je z praktického hľadiska najdôležitejšou legislatívou roka. Je základom pre akékoľvek aktivity EÚ. Príprava rozpočtu je časovo a obsahovo náročná procedúra, preto práca na jeho zostavení sa začína vždy rok vopred. Pri jeho tvorbe musia jeho zostavovatelia a vyjednávači nájsť kompromisy nielen v radoch poslancov, ale aj medzi Európskym parlamentom a Radou EÚ - ministrami financií všetkých členských štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies