Majeský: Diana Mórová je obrovská profesionálka

NETKY.SK • 11 December 2014, 13:53 • 2 min
Majeský: Diana Mórová je obrovská profesionálka

BRATISLAVA - Bratislavské Divadlo Aréna uvádza tento týždeň v premiére inscenáciu Zabijak Joe. Hlavnú úlohu v diele jedného z najvýznamnejších súčasných amerických dramatikov, scenáristu a herca, nositeľa Pulitzerovej ceny Tracyho Lettsa stvárňuje Marek Majeský.

slovakia

left justify in out

"Vnímam to ako veľkú príležitosť a veľmi ďakujem, že som dostal túto ponuku, lebo je to fantasticky napísaná hra," uviedol pre TASR herec k divadelného titulu, podľa ktorého v roku 2011 nakrútil režisér William Friedkin rovnomenný film s Matthewom McConagheym v hlavnej úlohe. Majeský priznal, že si snímku pozrel len krátko pred premiérou slovenskej inscenácie, aby neovplyvnil kreovanie svojho drsného, brutálneho, ale zároveň tajomného zabijaka: "Na tejto postave mňa osobne iritovala najmä jej tajomnosť a nejednoznačnosť a hlavne otázky, ktoré kladie, ktoré som si ja sám tiež dával a stále si dávam - prečo je taká, aká je, prečo robí, to čo robí a prečo sa tak správa."
     

Hra, v ktorej na seba narážajú násilie a neha, je plná drsného čierneho humoru, Tracy Letts ju napísal v roku 1993. Jej zápletka je šokujúca. Rodina v sociálnej núdzi, reprezentujúca "white trash" (biely odpad) amerického juhu si objedná vraždu vlastnej matky, aby sa dostala k peniazom z jej životnej poistky. Objednávateľom je jej vlastný syn Chris, mladý muž v dlhoch a bez perspektívy, ktorý o tejto myšlienke presvedčí aj svojho otca Ansela. Rodina s matkou už dlhšie nežije. Ansel má druhú ženu (Sharla) a pod jednou strechou bývajú aj s Chrisovou neplnoletou sestrou Dottie. Zabijak Joe reaguje na krutú objednávku, na jej realizáciu si však vyhradí vlastný čas aj spôsob. Kým otec a syn hľadajú cestu, ako zohnať peniaze na dohodnutú odmenu, Joe začne tráviť čoraz viac času v dome s mladou Dottie.
     

Marek Majeský predvádza svojho tajomného zabijaka bez snahy byť za každú cenu "efektný". Jeho ambíciou je, aby podľa vlastných slov na javisku cítil v rámci svojej postavy pravdu a nesnažil sa niečo dokresľovať. V rozhovore sa nevyhol ani otázke týkajúcej sa najkontroverznejšej scény s kuracím stehnom, ktorá mohla pohoršiť divákov aj vo filmovom spracovaní hry. Skúšanie brutálnej a šokujúcej scény absolvoval s Dianou Mórovou. V Aréne hosťujúca členka Činohry SND si v slovenskej verzii Zabijaka Joea zahrala Sharly. "Obrovskú výhodu sme mali v tom, že sa s Didi poznáme dlhé roky. K herectvu sme sa dostali skoro ako deti cez Biele divadlo, takže máme na seba dlhoročnú väzbu. Mali sme veľké plus v tom, že sa poznáme a v rámci týchto chúlostivých situácií, intimity, to nebolo také nepríjemné, ako keď sa máte spoznávať a hrať takéto scény s novým človekom," ozrejmil herec, ale zároveň priznal, že s Dianou Mórovou dlho spolu na jednom javisku nestáli. "Ale tá väzba s detstva medzi nami je. A ona je obrovská profesionálka. Máme veľa skúseností z divadla, pohrali sme už kopec inscenácií s podobne chúlostivými scénami, nebolo to pre nás ničím výnimočné."
     

Ansela hrá v novej inscenácii Marián Prevendarčík, v úlohe Dottie diváci uvidia mladú herečku Janu Kovalčikovú a v postave Chrisa debutuje v Aréne Matej Marušin. Réžie sa zhostila Adriana Totiková, autorkou scénickej výpravy je Zuzana Formánková, s ktorou na kostýmoch spolupracovala Martina Golianová.
     

Premiéru hry Zabijak Joe uvedie Divadlo Aréna 12. decembra o 19.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies