Lugovoj tvrdí, že v Británii nemá otvorené žiadne bankové účty

NETKY.SK • 22 Január 2016, 13:06 • 2 min
Lugovoj tvrdí, že v Británii nemá otvorené žiadne bankové účty

MOSKVA - Poslanec ruskej Štátnej dumy Andrej Lugovoj, ktorého v Británii podozrievajú z vraždy bývalého dôstojníka ruskej tajnej služby Alexandra Litvinenka, sa vysmial plánom britského ministerstva vnútra zmraziť jeho bankové účty v Británii.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry RIA Novosti Lugovoj svoj ironický postoj k oznámeniu z Londýna vysvetlil tým, že v Británii nemá otvorené žiadne bankové účty. "Nijaké nové sankcie na mňa nemôžu uvaliť. Všetko, čo sa dalo, už dávno podnikli... a ich vyhlásenia, že mne aj (spolupodozrivému Dmitrijovi) Kovtunovi zmrazia aktíva v zahraničí, sú mi na smiech."

 

Lugovoj je v súčasnosti poslancom Štátnej dumy za Liberálnodemokratickú stranu Ruska a ako člen parlamentu ani nemôže mať finančné aktíva v zahraničí.

V Londýne bola vo štvrtok zverejnená záverečná správa o výsledkoch vyšetrovania Litvinenkovho prípadu pod vedením sudcu Roberta Owena. Podľa nej zodpovednosť za Litvinenkovu smrť nesie Lugovoj a Dmitrij Kovtun, ktorí boli v tom čase agentmi ruskej kontrarozviedky FSB.

 

V správe sa uvádza, že vyšetrovateľom sa podarilo získať dostatok informácií svedčiacich o tom, že operáciu FSB na odstránenie Litvinenka pravdepodobne odobril vtedajší riaditeľ FSB Nikolaj Patrušev a zrejme aj prezident Vladimir Putin.

 

Rusko odmietlo závery Owenovej správy a celé vyšetrovanie označilo za spolitizované. Británia v reakcii na výsledky vyšetrovania pohrozila novými sankciami voči Rusku a zmrazením účtov osôb zapletených do Litvinenkovej smrti. Britská ministerka vnútra Theresa Mayová súčasne pripomenula, že zatykače vydané na Lugového a Kovtuna sú stále platné, takže môžu byť zatknutí, keď vycestujú do zahraničia.

 

V súvislosti s touto kauzou a neochotou Ruska spolupracovať pri jej vyšetrovaní má byť na britské ministerstvo zahraničných vecí predvolaný ruský veľvyslanec v Londýne.

 

Litvinenko zomrel 23. novembra 2006. Tri týždne predtým sa v londýnskom hoteli Millennium stretol s Lugovým a jeho ruským spoločníkom Kovtunom. Zelený čaj, ktorý s nimi Litvinenko počas stretnutia pil, obsahoval izotop rádioaktívneho polónia 210. Litvinenko ležiac na smrteľnej posteli Putina obvinil, že ho dal zabiť, čo Kremeľ vždy rozhodne popieral.

 

Agentúra RIA Novosti dnes uviedla, že okolnosti Litvinenkovej smrti sú stále nejasné a vyvolávajú dohady. Právnici Litvinenkovej vdovy podľa RIA Novosti priznali, že Litvinenko niekoľko rokov pred smrťou za peniaze pracoval pre britskú tajnú službu MI-6, ako aj pre nemenovanú španielsku tajnú službu. Krátko pred smrťou získal britské občianstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies