Ľudia sa najčastejšie zadlžujú pre tieto dôvody

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 11:24 • 2 min
Ľudia sa najčastejšie zadlžujú pre tieto dôvody

BRATISLAVA - Najčastejšími dôvodmi, ktoré vedú ľudí k tomu, aby si vzali pôžičku, sú nákup domácich spotrebičov (22 %), rekonštrukcia bytu (21 %), splátky starších pôžičiek (13,7 %) a nákup potravín (9,9 %) či automobilu (9,6 %). Vyplýva to z výsledkov interného prieskumu spoločnosti KRUK.

slovakia

left justify in out

Finančné sumy, ktoré si ľudia za týmito účelmi požičiavajú, pritom nebývajú malé. Nadpolovičná väčšina opýtaných (56 %) dlží viac ako 360 eur, u štvrtiny respondentov presahuje dlžná suma 1800 eur a 16 % zadlžených osôb si požičalo viac ako 3600 eur. TASR o tom informovala Veronika Kuřinová z KRUK Česká a Slovenská republika, s. r. o.
      

Nemusí platiť, že mať malý dlh je „lepšie“, než mať dlh veľký. S každým dlhom sú spojené riziká. Nebezpečenstvo malých dlhov súvisí s ich poskytovateľmi. Mimobankové spoločnosti ponúkajú na prvý pohľad lákavé podmienky, v skutočnosti sú však na dlžníka zvyčajne nastražené najrôznejšie kľučky a pasce. Hrozí tiež nebezpečenstvo naakumolovania niekoľkých menších pôžičiek, ktoré dlžník nie je schopný splácať a ktoré môžu roztočiť tzv. dlhovú špirálu.
      

Pri pôžičkách vyššej finančnej hodnoty spočíva riziko v dĺžke ich splácania, pretože dlhodobo zaťažujú finančný rozpočet domácnosti. Zároveň môžu v budúcnosti nastať nečakané komplikácie, napríklad v podobe straty zamestnania či zdravotných ťažkostí, ktoré znemožnia pôžičku splácať.
      

Dôvodom pomerne vysokých pôžičiek môže byť neuvážené správanie ľudí pri nakupovaní. Potvrdzujú to výsledky výskumu agentúry FOCUS, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť KRUK. „Z prieskumu vyplýva, že rozhadzovanie je po strate zamestnania druhou najčastejšou príčinou zadlžení. Takmer 37 % opýtaných sa domnieva, že najčastejším dôvodom finančných problémov je rozhadzovanie, plytvanie a v žití "nad pomery", 16 % ľudí vidí dôvod zadlženosti v neuvážených výdavkoch a investíciách," uviedla Kuřinová.
      

Pomôcť predísť finančným problémom môže pevná vôľa a dobrá znalosť domáceho rozpočtu, inými slovami, prehľad o príjmoch, výdavkoch, a tým aj o celkovej finančnej situácii osoby či rodiny. Až po dôkladnom zvážení finančnej situácie sa možno rozhodnúť, či a do akej výšky si požičať a následne dlh bez problémov splácať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies