Lajčák: Bosna postupuje smerom k EÚ veľmi ťažkopádne

NETKY.SK • 21 November 2016, 17:18 • 2 min
Lajčák: Bosna postupuje smerom k EÚ veľmi ťažkopádne

BRATISLAVA - Žiadna iná téma nemá v Bosne a Hercegovine takú podporu obyvateľstva, ako práve európska perspektíva; napriek tomu, táto krajina postupuje smerom k Európskej únii len veľmi ťažkopádne a veľmi pomaly. Uviedol to dnes v Sarajeve slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Minister sa nachádza v Bosne a Hercegovine na dvojdňovej oficiálnej návšteve a práve téma európskej integrácie krajiny je predmetom jeho rozhovorov s miestnymi predstaviteľmi. "Túto krajinu poznám a cítim potrebu sa detailne oboznámiť s dianím v nej," dodal Lajčák. V Bosne a Hercegovine totiž podľa jeho slov v súčasnosti prebiehajú dva procesy.

 

Jeden je pozitívny a to, že - aj keď pomaly, ale predsa - sa krajina približuje k európskej perspektíve. Podľa Lajčáka však na druhej strane v Bosne panuje veľmi zlá verejná atmosféra a zaznievajú polarizujúce vyhlásenia politikov. "Počúvam, že dokonca od vojny nebola taká atmosféra. Ľudia sa dokonca začínajú báť, čo ich čaká," opísal Lajčák.

 

Preto si minister do programu dvojdňovej cesty v Sarajeve a v Banja Luke zahrnul stretnutia prakticky so všetkými politickými lídrami. Chce zistiť, aké je ich vnímanie súčasnej situácie, a chce sa ich pokúsiť presvedčiť, že prioritou všetkých by mala byť európska agenda. "To je to, čo od nich občania očakávajú," doplnil slovenský minister.

 

Bosna a Hercegovina má podľa neho nešťastný volebný cyklus: voľby sa tam konajú každý druhý rok, keďže lokálne voľby sú v medziobdobí medzi parlamentnými. Teraz ich mali v októbri a to podľa Lajčáka znamená, že budúci rok bude krajina bez volieb. "Nemusia teda brojiť jedni proti druhým a robiť politiku, ale bolo by dobré, keby sa sústredili na pozitívnu agendu," povedal Lajčák.

 

Šéf slovenskej diplomacie mal dnes na programe rokovania s rezortným kolegom Igorom Crnadkom a stretnutia s členmi Predsedníctva Bosny a Hercegoviny Draganom Čovičom a Bakirom Izetbegovičom, predsedom Rady ministrov Bosny a Hercegoviny Denisom Zvizdičom a prezidentom entity Federácia Bosny a Hercegoviny Marinkom Čavarom.

 

Počas druhého dňa cesty sa v utorok v Banja Luke stretne s predstaviteľmi Republiky srbskej, prezidentom Miloradom Dodikom a predsedníčkou vlády Željkou Cvijanovičovou. Tiež bude rokovať s predstaviteľmi ďalších politických strán krajiny. Do SR by sa mal Lajčák vrátiť v utorok v popoludňajších hodinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies