Kvantá farebných flitrov použitých na karnevale v Riu, sa dostávajú až do našich žalúdkov

NETKY.SK • 16 Február 2018, 08:55 • 2 min
Kvantá farebných flitrov použitých na karnevale v Riu, sa dostávajú až do našich žalúdkov

RIO DE JANEIRO – Najnavštevovanejší a najväčší karneval v Brazílii je v plnom prúde, ulice sú plné tanečníkov v karnevalový kostýmoch a návštevníkov, ktorí si túto jedinečnú slávnosť nenechali ujsť.

slovakia

left justify in out

Neoddeliteľnou súčasťou karnevalu sú flitre vo všetkých možných farbách, ktoré si ľudia lepia priamo na holú kožu. Tu, sa však otvára problém a strach ekológov o životné prostredie, pretože flitre, sú vlastne kúsky plastu nazývané mikroplasty, ktoré končia spláchnuté v mori.

 

Niektorí vedci apelujú na miestne úrady, aby tieto skrášľujúce doplnky úplne zakázali. To však neznamená, že brazílsky karneval či iné oslavy organizované po celom svete by mali prísť o svoj lesk! Existujú ekologicky šetrné, „trvalo udržateľné flitre“, ktoré sa dajú ľahko kúpiť kdekoľvek.

 

Miestni sa však túto možnosť odmietajú a sťažujú sa, že sú príliš drahé a preto radšej siahnu, síce po jednorazovej, zato lacnejšej alternatíve. Angelica Nobregaová, tanečnica z karnevalu, je veľmi skeptická a považuje to len za ďalší výmysel ako miestnym obyvateľom skomplikovať život.

 

„Podľa mňa si vymýšľajú,“ uviedol Felipe Gusmao, profesor biodiverzity a ochrany prírody z Ústavu morských vied v Sao Paulu. Vysvetlil, že problém s flitrami spočíva v tom, že sú menšie ako 5 mm, takže sa nedajú odstrániť zo životného prostredia. „Predstavte si to množstvo flitrov, ktoré sa počas karnevalu použije. Je obrovské. Použijeme, umyjeme a následne idú priamo do vody. To je najväčší problém!“ povedal profesor. 

 

Rozsah škôd momentálne nie je známy, no vedecké dôkazy poukazujú na to, že na mikroplasty sa zachytávajú ďalšie znečisťujúce látky, ktoré sa tak ľahko dostávajú do potravinového reťazca. „Máme štúdiu dokazujúcu následky mikroplastov od bunkovej úrovne až po úroveň celého ekosystému,“ informoval Gusmao a to zahŕňa aj ľudské bytosti. To, čo mnohí považujú za čistú „buzeráciu“ má však veľký význam pre budúcnosť planéty.

 

„Drobné živočíchy na dolnom konci morského potravinového reťazca môžu tieto častice skonzumovať a ako mikroplasty, tak na nich prilepené látky smerujú do ich tiel a s nimi postupujú hore po potravinovom reťazci. Ľudia sú na jeho špičke, takže mikroplasty a zdraviu závadné látky sa nakoniec dostanú do nášho tela,“ vysvetlil profesor.

 

Preto sa najnovšie na trhu objavuje niekoľko druhov „udržateľných flitrov“. Medzi nimi je napríklad aj rada líčidiel nazvaná Glitra, kde sú lesklé šupinky vyrobené z eukalyptusovej celulózy, vosku a prírodných olejov. Najväčší problém je ich cena. Iba 8-gramové balenie Glitry stojí približne 17 USD, zatiaľ čo bežné neekologické flitre sa dajú kúpiť za bezmála 6,50 USD za kilogram.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies