Kukan: Slovensko cez Šefčoviča získalo doteraz najsilnejší rezort v komisii

NETKY.SK • 11 September 2014, 17:18 • 2 min
Kukan: Slovensko cez Šefčoviča získalo doteraz najsilnejší rezort v komisii

BRUSEL - Slovenská republika môže byť spokojná s agendou dopravy, ktorú získal slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Pre TASR to dnes uviedol poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan, podľa ktorého Šefčovič bude v novej exekutíve EÚ určite patriť medzi silných a vplyvných komisárov.

slovakia

left justify in out

Kukan (SDKÚ-DS) povedal, že poslanci EP veľmi pozorne sledovali rozdelenie portfólií, ktoré v stredu oznámil nový šéf komisie Jean-Claude Juncker, pretože europarlament s komisiou úzko spolupracuje. To, ako dopadol súčasný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, je podľa Kukana dobrou správou pre Slovensko. Rezort dopravy a mobility s pričlenením vesmírnej agendy podľa neho predstavuje silnú agendu a pre Slovensko znamená doteraz najsilnejší rezort v Európskej komisii.

 

Kukan zdôraznil, že Šefčovič bude mať pod palcom obrovské finančné prostriedky a riadiť bude širokú agendu s priamym dopadom na každodenný život človeka. "Na Slovensku je to citlivá oblasť. Doteraz nijaká slovenská vláda nebola úspešná pri stavbe diaľnic. Možno on využije toto postavenie na to, aby sa veci zmenili pozitívne pre Slovensko," povedal Kukan na adresu Šefčoviča.

 

Podľa neho netreba brať vážne kritiku, že vzdaním sa podpredsedníckeho kresla Šefčovič znížil význam svojej funkcie. 

 

"Ak hodnotíme podstatu, tak toto je oveľa silnejšia pozícia, akú mal predtým," skonštatoval Kukan. Dodal, že v europarlamente a vôbec v inštitúciách EÚ si Šefčovič získal veľký rešpekt aj na súčasnej pozícii komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu, kde sa dokázal presvedčivo presadiť.

 

Zisk dôležitého ekonomického rezortu bol do veľkej miery ocenením doterajšej práce Šefčoviča v komisii, čo podľa neho naznačil aj Juncker, keď vyhlásil, že pri rozdelení portfólií nenominoval krajiny, ale profesionálov a osobnosti.

 

Šefčovič sa - aspoň zatiaľ - nemôže spoľahnúť na priamu podporu 13 slovenských poslancov, pretože nikto z nich nebol zvolený do parlamentného výboru pre dopravu. Kukan však upozornil, že je dosť spôsobov, ako ho bude možné na tejto pôde podporiť.

 

Kukan priznal, že niektorí slovenskí europoslanci sa po oboznámení s portfóliom pre Šefčoviča začali zaujímať o získanie členstva vo výbore pre dopravu. To pravidlá EP dovoľujú, ak sa poslanci medzi sebou dokážu dohodnúť na vzájomnej výmene vo výboroch.

 

"Chcel by som povedať, že všetci mojich kolegovia v Európskom parlamente svorne tvrdia, že Slovensko v komisii získalo silnú agendu. Verím, že Šefčovič bude v novej komisii patriť medzi silných a vplyvných komisárov," povedal Kukan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies