Kto nahradí vo funkcii japonského premiéra Šinzóa Abeho? Japonsko už čoskoro spozná svojho nového premiéra

NETKY.SK • 2 September 2020, 11:11 • 2 min
Kto nahradí vo funkcii japonského premiéra Šinzóa Abeho? Japonsko už čoskoro spozná svojho nového premiéra

TOKIO - Japonská väčšinová vládna Liberálnodemokratická strana (LDP) si 14. septembra zvolí svojho nového predsedu i premiéra krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie jedného z vládnych predstaviteľov. Nový stranícky líder nahradí vo funkcii odchádzajúceho predsedu vlády Šinzóa Abeho, ktorý v piatok minulý týždeň odstúpil pre dlhodobé zdravotné problémy.

 

Výmena na premiérskej stoličke

Generálna rada strany LDP schválila dátum na oficiálnej schôdzi, pričom registráciu kandidátov stanovila na 8. septembra.

 

Podľa japonských médií je horúcim favoritom na post straníckeho predsedu hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga. Tomu sa podarilo v rámci LDP získať podporu niekoľkých veľkých frakcií.

 

img

 

Nového predsedu LDP následne parlament potvrdí ako premiéra krajiny v hlasovaní, ktoré sa odohrá pravdepodobne 16. septembra.

 

Nový premiér bude mať plné ruky práce

Nový Abeho nástupca sa bude musieť hneď od začiatku popasovať s viacerými problémami. Okrem bezpečnostných, diplomatických a hospodárskych problémov, bude riešiť najmä ekonomické dopady, ktoré vznikli v dôsledku koronakrízy.

 

Dosluhujúci premiér Šinzó Abe zároveň v pondelok uistil amerického prezidenta Donalda Trumpa, že utužovanie naštrbených vzťahov medzi spojencami Japonska, teda USA a Čínou, ostane aj naďalej  jednou z priorít.

 

Mohlo by vás zaujímať: https://www.netky.sk/clanok/japonsky-premier-sinzo-abe-zo-zdravotnych-dovodov-rezignuje

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies