Kríza politickej morálky sa podľa Jurinovej šíri ako lepra

NETKY.SK • 18 Február 2015, 16:17 • 2 min
Kríza politickej morálky sa podľa Jurinovej šíri ako lepra

BRATISLAVA - Kauza ministra hospodárstva Pavla Pavlisa len dokazuje, že neetické správanie a kríza politickej morálky sa v našej spoločnosti šíri ako lepra, uviedla v parlamentnej rozprave k Pavlisovmu odvolávaniu podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

To, že Pavlis ani premiér Robert Fico nevidia konflikt záujmov v tomto učebnicovom príklade, je podľa Jurinovej len dôkazom toho, že kultúra v politike klesla na bod mrazu. "Čo je väčší konflikt záujmov ako to, že Pavol Pavlis sedí za občanov a za ich peniaze v dozornej rade Fondu národného majetku a zároveň jeho firma žaluje ten istý Fond národného majetku o rozprávkovú sumu pol miliardy korún? Čo už môže byť väčší konflikt záujmov, ako to, že člen dozornej rady Fondu národného majetku požičia svojej firme peniaze, aby mohla pokračovať v súdnom spore, ktorý v konečnom dôsledku môže obrať občanov o 60 miliónov eur?" spýtala sa Jurinová.

 

Odstúpenie Pavlisa z ministerskej stoličky respektíve jeho odvolanie predsedom vlády by malo byť samozrejmosťou aj podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa. Smeru by podľa neho malo ísť o to, aby sa zbavil nálepky korupcie. "Kým nebudú v tejto krajine fungovať kontrolné mechanizmy a inštitúcie, tak prehráme boj s korupciou a klientelizmom. Parlament je najvyššia inštitúcia v tejto krajine. Kým my nebudeme dôslední a principiálni, nemôžeme to očakávať od nikoho. Kým nepremeníme slová na činy, tak nám nikto neuverí, že boj s korupciou a klientelizmom myslíme vážne," povedal Solymos. Poslanci za Most-Híd podľa neho budú hlasovať za pád Pavlisa, čím urobia malý krok pre slušnosť a politickú kultúru v parlamente. 
"Hanbíte sa za svojho kolegu? Hanbíte sa za svojho ministra? Toto sú tie istoty, ktoré ste občanom sľubovali v dvetisícdvanástom?" pýtal sa zvýšeným hlasom zákonodarcov za Smer-SD poslanec za SaS Ľubomír Galko. Pavlis sa podľa Galka vyhováral ako malý chlapec, že firme sídliacej v Karibiku nepožičal na súdne trovy v spore so štátom 20-tisíc eur. "Na čo sa to hráte? Aby ste prikrývali amorálne konanie vášho nominanta? Od vás a vášho premiéra je to čisté farizejstvo," dodal exminister obrany. Keby mal v sebe Pavlis aspoň kúsok cti, pratal by sa z funkcie sám, myslí si Galko. Na cti však podľa Galka nominantom Smeru nikdy nezáležalo. Pavlisovi Galko preto vyslovil hlboké opovrhnutie. 


Parlament pokračuje v odvolávaní ministra hospodárstva Pavlisa, diskusia trvá necelé štyri hodiny a do písomnej rozpravy je prihlásených ešte päť poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies