Prezidentské voľby 2019: Maroš Šefčovič

NETKY.SK • 18 Január 2019, 15:50 • 2 min
Prezidentské voľby 2019: Maroš Šefčovič

BRATISLAVA- Kariérny diplomat JUDr. Maroš Šefčovič PhD. dnes oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na prezidenta.Ako možný kandidát na prezidenta SR sa spomínal už koncom roka 2017, vtedy to ale označil za špekulácie. Kandiduje ako nezávislý kandidát.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

JUDr. Maroš Šefčovič, PhD sa narodil 24. júl 1966 v Bratislava je slovenský diplomat a politik, súčasný podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu.

Šefčovič študoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave aj na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (1985 - 1990).

Postgraduálne doktorandské štúdium absolvoval na Právnickej fakulte UK v Bratislave (1996 - 2000).

V diplomacii pôsobí od roku 1990, keď nastúpil na Federálne ministerstvo zahraničných vecí ČSFR. Tam pôsobil ako poradca štátneho tajomníka ministra zahraničných vecí. V rokoch 1991 a 1992 ho vyslali na veľvyslanectvo do Zimbabwe.

img

V roku 1992 pôsobil ako druhý tajomník a zástupca vedúceho zastupiteľského úradu v Kanade.

 

V roku 1996 sa stal zástupcom riaditeľa odboru krajín Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO), o rok na to bol zástupcom riaditeľa kancelárie ministra zahraničných vecí. V roku 1998 bol Šefčovič riaditeľom kancelárie a v tom roku odišiel do Bruselu, kde bol zástupcom vedúceho misie SR pri EÚ. Mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom sa stal v roku 1999, bol veľvyslancom v Izraeli. Po návrate na Slovensko bol generálnym riaditeľom sekcie bilaterálnej spolupráce a generálnym riaditeľom sekcie EÚ záležitostí. V rokoch 2004 až 2009 bol stálym predstaviteľom SR pri EÚ.

img

 


V roku 2009 nahradil v Európskej komisii Jána Figeľa. V EK José Manuela Barrosa sa stal komisárom pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež. Podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti bol v rokoch 2010 - 2014. V roku 2014 sa zúčastnil aj na voľbách do Európskeho parlamentu, viedol kandidátku za stranu Smer-SD, členom strany ale nie je. V roku 2014 sa stal v EK vedenej Jean-Claudom Junckerom podpredsedom zodpovedným za energetickú úniu (2014 - doteraz), hoci pôvodne mal mať v portfóliu napríklad vesmír.

img

V roku 2018 prejavil záujem stať sa hlavným kandidátom európskych socialistov na post predsedu Európskej komisie. Napokon sa vzdal v prospech svojho vnútrostraníckeho konkurenta, Holanďana Fransa Timmermansa. Podľa ľudí pôsobiacich v Bruseli je Šefčovič rešpektovaný diplomat s dobrým menom. Je ženatý, má tri deti. Hovorí po anglicky, francúzsky a rusky.

 

18. januára oznámil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách 16. marca.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies