Kremnický hradný organ vyvrcholil včera koncertom Kenta Tritleyho z USA

NETKY.SK • 22 August 2011, 11:59 • 2 min
Kremnický hradný organ vyvrcholil včera koncertom Kenta Tritleyho z USA

Kremnický hradný organ vyvrcholil včera koncertom Kenta Tritleyho z USA

slovakia

left justify in out

img

Koncertom popredného amerického organistu Kenta Tritleyho, ktorý má za sebou účinkovanie napríklad aj v známej newyorskej filharmónii, včera  v Kremnici vyvrcholil XV. ročník festivalu Kremnický hradný organ (KHO).
      Tritley je v USA považovaný za jedného z najvýznamnejších interpretov sakrálnej hudby. Od 1. septembra 2011 by sa mal stať hudobným riaditeľom diecéznej katedrály v New Yorku.
      Festival KHO tento rok predstavil siedmich popredných organistov z Nórska, Rakúska, Lichtenštajnska, Talianska, Maďarska, Španielska a USA. Podľa organizátorov o festival bol značný záujem a doterajších šesť koncertov bolo vypredaných.
      Ako na svojej internetovej stránke informujú organizátori zo spoločnosti Ars Consulting, KHO je festival, ktorý uprednostňuje moderný pohľad na organovú interpretáciu. Kreatívnym spôsobom prezentuje najvýznamnejších organových umelcov a laureátov prestížnych interpretačných súťaží.
      Umeleckí hostia festivalu patria k absolútnej svetovej špičke. Na festivale doteraz koncertovali organisti z 22 krajín. Miestom konania festivalu je Kostol sv. Kataríny, nachádzajúci sa v areáli Mestského hradu v Kremnici. V tomto kostole je inštalovaný koncertný organ Rieger-Kloss z roku 1992, ktorý postavili v českom Krnove. Vďaka svojej dispozícii – obsahuje približne 3500 píšťal a 60 registrov – patrí k najmodernejším nástrojom na Slovensku. Je to zároveň jediný organ, ktorý umožňuje hrať kompletnú organovú literatúru stredoveku a tiež moderné skladby 19. a 20. storočia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies