Krajňák podľa správnej rady nezvláda svoj post, Osuský ho bráni

NETKY.SK • 28 November 2016, 14:15 • 2 min
Krajňák podľa správnej rady nezvláda svoj post, Osuský ho bráni

BRATISLAVA – Medzi Správnou radou a predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrejom Krajňákom pretrvávajú rozpory. Podpredsedníčka rady Alena Kluknavská Krajňáka obvinila, že odborne ani ľudsky nezvláda funkciu. Tvrdí, že Krajňák úmyselne porušuje princípy fungovania v ústave a nerešpektuje kompetencie správnej rady, čo vedie k vzniku vážnych škôd.

slovakia

left justify in out

Krajňák to však vidí celkom inak. Stanovisko správnej rady považuje za obyčajné divadlo. Odmieta obviňovanie z nehospodárneho nakladania s financiami, pričom argumentuje, že ÚPN predkladá záverečné správy, ktoré schvaľuje NR SR. „Tie svedčia o bohatých aktivitách a plnení poslania. Je mi ľúto, že ľudskoprávny výbor sa musel zaoberať krivými obvineniami. Obvinenia mi pripomínajú 50 roky, keď sa nemohol obvinený brániť,“ vyhlásil Krajňák s tým, že dnes si argumenty správnej rady osvojujú tí, ktorí si november '89 ani nevšimli. Krajňákovi je ľúto, že členovia správnej a dozornej rady sa nezúčastňujú na aktivitách ÚPN. Parlamentný výbor pre ľudské práva dnes spor nevyriešil. Zobral len na vedomie stanovisko správnej rady ústavu k fungovaniu ÚPN a zobral tiež na vedomie aj alternatívne stanovisko predsedu ÚPN.


Krajňák tiež upozornil, že dozorná rada ho obvinila z nelegálneho zamestnávania. Kontrola z úradu práce však podľa neho konštatovala, že nič také nebolo. Správna rada ho kritizovala, že uzavrel zmluvu s advokátskou kanceláriou. Krajňák však argumentoval, že do jeho nástupu ÚPN prehral 19 sporov s bývalými spolupracovníkmi komunistickej Štátnej bezpečnosti, pretože interný právnik ÚPN písal odvolania len cez kopírovací papier. Po uzatvorení zmluvy s advokátskou kanceláriou ÚPN podľa Krajňáka prehral len spor s Andrejom Babišom. Naopak právoplatne vyhral šesť sporov. „Tí, ktorí s ÚPN vyhrali, žalovali ÚPN o odškodnenie. Ale neuspeli,“ povedal, pričom interný právnik stál ústav 2 261 eur mesačne a náklady na advokátsku kanceláriu sú 3 200 eur. „Pre nás je táto spolupráca výhodná,“ dodal.


Poslanec NR SR Peter Osuský upozornil, že Krajňák rozviazal pracovný pomer len s apologétmi totalít. Podľa neho obvinenie správnej rady proti Krajňákovi je len názor. „Papier znesie všetko,“ zdôraznil. Zároveň upozornil, že súdy prijímali ako bernú mincu vyjadrenia bývalých „eštebákov“ a preto si súdne spory vyžadujú schopného advokáta. „Krajňák bojuje za tvár krajiny, nepchá si peniaze do vrecka. Krajňák zvláda ťažký boj o zachovanie Langošovho odkazu (Ján Langoš - prvý šéf Ústavu pamäti národa - pozn. red.) ,“ vyhlásil Osuský z SaS. Podľa neho obvinenia sú pokusom znevážiť túto inštitúciu. Osuský by rád videl kompetentnosť členov správnej rady.


Podľa predsedníčky ľudskoprávneho výboru Eriky Jurinovej (OĽaNO) sú obvinenia všeobecné. Zdôraznila, že výbor by nemal skúmať pracovnoprávne vzťahy v ústave, ale to, či ústav plní svoje poslanie. Pripomenula, že nikto nespochybňuje odborné aktivity ústavu a NR SR schválila aj výročnú správu ÚPN.


Predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák dnes obhajoval svoju činnosť a vyjadril sa ku kritickým obvineniam dozornej a správnej rady ústavu. Podľa Dozornej rady ÚPN ústav pod vedením Krajňáka smeruje k rozvratu inštitúcie. Krajňák v minulosti vymenil viacerých zamestnancov a ako argument uviedol, že chce, aby v ÚPN pracovali ľudia, ktorí sa s myšlienkami ÚPN stotožňujú. Krajňák preto nesúhlasí ani s obvineniami dozornej a správnej rady, že by šikanoval zamestnancov na pracovisku. „Pravda je taká, že som nastavil ozdravenia v ÚPN, zameral som sa na plán činnosti ÚPN, na plnenie úloh inštitúcie. Niektorí zamestnanci mali nadštandardné pracovné zmluvy, ktoré sme upravili,“ povedal s tým, že pracovali prevažne z domu, do ÚPN chodili štyrikrát mesačne a mali nárok na šesťmesačné odstupné, aj keď dajú sami výpoveď.


Výbor Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny sa prípadom už na podnet Dozornej rady ÚPN 12. októbra zaoberal. Odporučil, aby kontrolu v ÚPN vykonal Najvyšší kontrolný úrad. Podľa predsedu Dozornej rady ÚPN Juraja Hamuľáka podalo viac ako 20 zamestnancov a členov odborových organizácií od začiatku tohto roka dozornej rade sťažnosti, ktoré sa týkajú predovšetkým nespravodlivých pracovno-právnych vzťahov na pracovisku ÚPN, zapojenia ÚPN do mediálnej volebnej kampane Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a verejného obstarávania a finančných prostriedkov ÚPN. Krajňák zapojenie do kampane odôvodnil s tým, že ÚPN poskytol KDH dokumentárny film, ktorý však KDH premietalo aj s logom ÚPN, čo bol jediný problém, na ktorý ÚPN politickú stranu upozornilo, keďže akciu, na ktorej bol film premietaný, ÚPN neorganizoval.


Členovia parlamentného výboru sa zhodli v októbri na tom, že súčinnosť Dozornej a Správnej rady ÚPN je vážne narušená, prekvapilo ich aj to, že Hamuľák rovnaký písomný materiál, aký vyhotovil pre členov výboru, nedoručil aj Krajňákovi, aby sa k obvineniam mohol vyjadriť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies