Kiššová: Reforma ZP nie je všeliek, ale môže prispieť k tvorbe miest

NETKY.SK • 14 Október 2014, 19:34 • 2 min
Kiššová: Reforma ZP nie je všeliek, ale môže prispieť k tvorbe miest

BRATISLAVA - Reforma Zákonníka práce nie je všeliek pre podnikateľské prostredie. Je to ale nástroj, ktorý by mohol prispieť k odvážnejšej tvorbe pracovných miest na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V závere prvého rokovacieho dňa 39. schôdze Národnej rady SR to povedala Jana Kiššová z SaS.
     

Liberáli predložili do parlamentu svoju novelu Zákonníka práce, vlastný návrh však má aj minister práce Ján Richter (Smer-SD). Poslanci o oboch návrhoch rokujú spoločne. Zmeny v Zákonníku práce však poslancov dnes veľmi nezaujali. V rokovacej sále sedelo ku koncu dňa ani nie 20 zo 150 poslancov.
     

Poslanci opozičnej SaS Jozef Mihál a Jana Kiššová navrhujú zrušenie minimálnych mzdových nárokov, zmeny vo filozofii odstupného, ako aj zavedenie mzdového zvýhodnenia pre ľudí pracujúcich v nedeľu. Samotní predkladatelia označili svoju novelu Zákonníka práve ako zoštíhlenú pracovnoprávnu normu a alternatívu k súčasnému Zákonníku práce. Ten je podľa nich v súčasnosti považovaný za jednu z najväčších bŕzd tvorby nových pracovných miest na Slovensku.
     

Novela Zákonníka práce z dielne ministra Richtera má regulovať agentúrne zamestnávanie. Právna norma obsahuje viacero zmien vrátane prechodného polročného obdobia pri výpovedi zamestnanca, ktorý pracuje na dobu určitú. Po novom by malo platiť, že keď bude agentúrny zamestnanec prepustený, bude mu agentúrny zamestnávateľ platiť určitú sumu ako výpovednú lehotu. Právna norma by tiež mala okrem iného zabezpečiť, aby mali agentúrni zamestnanci rovnaké mzdové podmienky ako interní zamestnanci, ak obe skupiny pracovníkov vykonávajú rovnakú alebo veľmi podobnú činnosť.
   

Navrhované zmeny sú podľa ministerstva práce zamerané nielen na ochranu zamestnanca, ale aj na zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže medzi zamestnávateľmi, ktorí využívajú služby agentúr dočasného zamestnávania.
     

Parlament bude o oboch novelách Zákonníka práce rokovať aj v stredu 15. októbra. Do diskusie je prihlásených ešte niekoľko rečníkov. Následne prídu na rad ďalšie návrhy zo sociálneho balíčka ministra Richtera. Medzi nimi je napríklad súbeh príjmu z práce a poberania dávok v hmotnej núdzi, ako aj odvodová výnimka pre brigádujúcich študentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies