Kia očakáva, že tento rok vyrobí rekordných 300 tisíc áut

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 13:03 • 2 min
Kia očakáva, že tento rok vyrobí rekordných 300 tisíc áut

ŽILINA - Automobilka Kia Motors Slovakia opäť medziročne zvýšila objem produkcie a už naplno využíva výrobnú kapacitu závodu v Tepličke nad Váhom pri Žiline. Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii informoval hovorca automobilky Jozef Bačé, v prvom polroku 2013 zaznamenal závod 6-percentný nárast výroby automobilov a 6,7-percentný nárast výroby motorov.

slovakia

left justify in out

"Od spustenia sériovej výroby v roku 2006 objem produkcie kontinuálne stúpa, výnimkou bol rok 2009, keď sme aj my pocítili dôsledky krízy. Minulý rok sme vyrobili 292 tisíc automobilov a pri využití plnej výrobnej kapacity závodu očakávame, že do konca tohto roka vyrobíme rekordných 300 tisíc automobilov,“ povedal Bačé.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila v prvom polroku 158 900 vozidiel a 253 200 benzínových a dieselových motorov. Automobilka vo februári začala sériovú výrobu nového trojdverového modelu Kia pro ceed a koncom mája začala vyrábať prvú vysokovýkonnú verziu modelu Kia ceed v trojdverovom pro ceed GT a päťdverovom prevedení ceed GT. Kia aktuálne vyrába aj druhú generáciu modelu Kia ceed, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinnú Kia Venga. Produkcia modelu Kia Sportage predstavovala v prvom polroku 2013 takmer 48 percent z celkovej produkcie, model Kia ceed viac ako 42 percent a Kia Venga 10 percent. Automobilka exportovala najviac, až 24 percent, vozidiel do Ruskej federácie, ďalších 14 percent do Veľkej Británie a 9 percent do Nemecka. Pre slovenský trh bolo určené približne jedno percento vyrobených vozidiel.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výrobu vozidiel aj motorov pre osobné automobily začali v decembri 2006. Kia na Slovensku zamestnáva v súčasnosti viac ako 3 900 ľudí. Spoločnosť Kia Motors Slovakia aktuálne patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od začatia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 1 447 000 vozidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies