Kažimír: Slovenko víta dohodu o rozpočte EÚ na rok 2015, čakáme na splatenie faktúr

NETKY.SK • 9 December 2014, 16:11 • 2 min
Kažimír: Slovenko víta dohodu o rozpočte EÚ na rok 2015, čakáme na splatenie faktúr

BRUSEL - Slovensko bolo na pondelňajšom rokovaní ministrov financií eurozóny (Euroskupina) "na tej správnej strane" z hľadiska hodnotenia národných rozpočtov na rok 2015. Uviedol dnes minister financií SR Peter Kažimír v rámci rokovania ministrov financií EÚ v Bruseli.

slovakia

left justify in out

"Bolo príjemné sedieť na tej strane lavice, ktorá nemusí nič vysvetľovať, ale sa pýtať," skonštatoval. Dodal, že aj na Euroskupine sa potvrdilo, že Slovensko patrí ku skupine 5 krajín, ktorých rozpočet je priechodný. Na druhej strane, medzi problémovými krajinami sú Francúzsko, voči ktorému má Európska komisia (EK) najväčšie výhrady, Taliansko a tiež Belgicko.
     

Tieto krajiny majú k dispozícii tri mesiace, aby vykonali potrebné úpravy a reformy. V marci 2015 sa EK k hodnoteniu ich rozpočtov vráti a trojica krajín ešte raz predstúpi aj pred Radu ministrov.
     

"Tieto krajiny majú odchýlku od požadovaného tempa konsolidácie. Majú 90 dní na to, aby nás presvedčili o náprave, že tento proces zvládnu," uviedol Kažimír. Pripomenul, že cieľom tohto postupu nie je udeliť finančnú pokutu krajinám nerešpektujúcim záväzky, ale aby sa tieto uberali smerom k vyrovnanému hospodáreniu.
     

Kažimír dodal, že ministri financií rokovali aj o investičnom balíku EK v hodnote 315 miliárd eur, pričom ide iba o začiatok procesu. Pre Slovensko je podľa neho podstatné, aby sa zdroje z tohto balíka ušli každej členskej krajine a aby pomohli k väčšej regionálnej vyrovnanosti.
     

Pripomenul, že Slovensko sa v rámci tohto balíka uchádza o projekty cezhraničného významu, za ktoré možno považovať aj plynovodné prepojenia so susednými krajinami. Upozornil, že Slovensko ako predsedajúca krajina Vyšehradskej štvorky (V4) koordinuje stretnutia aj za účasti ďalších kohéznych krajín, aby šancu na financovanie dostali konkrétne projekty z oblasti energetiky, dopravnej infraštruktúry, ale aj digitálnej ekonomiky.
     

Kažimír zároveň privítal pondelňajšiu kompromisnú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou, ktorá obsahuje dodatok o vyrovnaní nezaplatených pohľadávok na rok 2014.
     

"Pre nás je to veľmi dôležité, lebo máme šancu, že faktúry, ktoré nemáme zaplatené, budú uhradené ešte do konca roka, čo je dobrá správa z pohľadu našej výšky dlhu a našich pohľadávok," skonštatoval šéf slovenského rezortu financií.
     

V neposlednom rade privítal aj novú dohodu o podobe poplatkov bánk do takzvaného rezolučného fondu, slúžiacemu pre ozdravenie bánk. Podľa znenia novej dohody slovenské banky budú platiť do fondu menej, ako sa očakávalo, lebo do úvahy sa bude brať aj rizikový profil bánk a tie slovenské sú v dobrom stave, podnikajú konzervatívne. Vyššie odvody do rezolučného fondu budú odvádzať finančné inštitúcie s rizikovejším profilom, ktoré viac podnikajú s rizikovým kapitálom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies