Kampaň EK o právach cestujúcich pokryje železnice i letiská

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 10:55 • 2 min
Kampaň EK o právach cestujúcich pokryje železnice i letiská

Kampaň EK o právach cestujúcich pokryje železnice i letiská

slovakia

left justify in out

Vďaka celoeurópskej kampani v 23 jazykoch, ktorú dnes spustila Európska komisia, budú mať cestujúci lepší prístup k informáciám týkajúcich sa ich práv pri cestovaní vlakom alebo lietadlom.
      Komisia v posledných rokoch zaviedla mnohé právne predpisy, ktorými sa majú zaručiť cestujúcim v leteckej a železničnej doprave rovnaké podmienky zaobchádzania v celej Európskej únii, no vedomosť o týchto novinkách medzi pasažiermi nie je podľa prieskumov vysoká. V čase začínajúcej letnej sezóny sa komisia rozhodla, že sa tento nežiaduci stav pokúsi zmeniť a od dnešného dňa sa na letiskách a železničných staniciach vo všetkých členských štátoch objavia plagáty pripomínajúce cestujúcim ich práva.
      Cestujúci si takisto budú môcť prečítať informácie na letákoch, ako i užitočné údaje o tom, na čo majú nárok a právo pri cestovaní, na webovej stránke určenej špeciálne na tento účel, znovu vo všetkých úradných jazykoch Európskej únie.
      "V čase, keď sa milióny Európanov chystajú na zaslúžené letné prázdniny, by sme im chceli umožniť, aby cestovali čo najpohodlnejšie, poznali svoje práva a vedeli, na koho sa v prípade potreby obrátiť pri ich vymáhaní. Informácií nikdy nie je príliš veľa. Dúfame, že vďaka príťažlivým plagátom na letiskách v celej Európe a informáciám na letákoch a na internete vo všetkých jazykoch EÚ sa nám podarí informovať milióny ľudí," opísal ciele kampane podpredseda Európskej komisie Siim Kallas, zodpovedný za oblasť dopravy.
      V rámci akcie pod názvom Your Passenger Rights At Hand (Vaše práva pri cestovaní poruke) sa vytvorila webová stránka https://ec.europa.eu/passenger-rights.
      V právach cestujúcich sa upresňuje, na čo majú ľudia nárok, keď sa niečo stane počas transportu - teda, čo podniknúť v prípade, ak sa napríklad ich cesta oneskorí alebo zruší, alebo ak sa im stratí alebo poškodí batožina. Medzi práva patrí aj rovnaké zaobchádzanie s osobami so zdravotným postihnutím alebo zníženou pohyblivosťou.
      Zhodnosť práv po celej únii by sa mala čoskoro rozšíriť aj na ostatné druhy dopravy, komisia pracuje na rozšírení práv cestujúcich aj v ďalších oblastiach. Predložila návrhy, týkajúce sa pasažierov cestujúcich po mori alebo vnútrozemskou vodnou dopravou a tých, čo cestujú autobusmi alebo autokarmi. V závislosti od prípravy právnych predpisov v Európskom parlamente a v Rade EÚ by sa tieto návrhy mohli prijať už tento rok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies