Kaliňák: Čižnár svoju legitimitu nestratil, bol riadne zvolený

NETKY.SK • 4 December 2014, 15:40 • 2 min
Kaliňák: Čižnár svoju legitimitu nestratil, bol riadne zvolený

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nestratil po dnešnom rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR svoju legitimitu. Myslí si to minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák s tým, že rozhodnutie ÚS ako vždy rešpektuje.

slovakia

left justify in out

"Jaromír Čižnár bol riadne zvolený a jeho voľbu nikto nikdy nenapadol. Na generálnej prokuratúre (GP) bolo dvojročné vákuum a neviem si predstaviť, čo by bolo na GP dnes, keby nenastúpil Čižnár," zdôraznil Kaliňák.
     

Minister je zároveň presvedčený, že ÚS by mal rozhodovať rovnako aj v budúcnosti, čo bude znamenať mnoho vecí. "Na stole máme rovnaký prípad, keď prezident Andrej Kiska odmietol vymenovať dvoch kandidátov na ústavných sudcov. Myslím si, že je to paralelný prípad a uvidíme, ako ÚS rozhodne," povedal.
     

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa najskôr musí oboznámiť s celým rozhodnutím Ústavného súdu SR. Doterajšie vyjadrenia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktoré v tejto súvislosti verejne prezentoval, naďalej platia," sprostredkovala dnes reakciu Čižnára hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
     

Čižnár ešte deň pred svojím zvolením do funkcie uviedol, že ak ÚS potvrdí, že on svojou účasťou na voľbe porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane. 
     

Senát Ústavného súdu SR dnes zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súd zároveň konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša. Čentéšovi I. senát ÚS SR pod vedením Ladislava Orosza zároveň priznal finančné odškodnenie v sume 60.000 eur.
     

Napriek tomu, že Národná rada SR v roku 2011 zvolila Čentéša za generálneho prokurátora, vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať. Čentéš na súde namietal porušenie svojich základných práv, najmä na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok.
     

Gašparovič ako prezident koncom roku 2012 zdôvodnil nevymenovanie Čentéša pochybnosťami, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že ako prokurátor v júli 2011 skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike. Čentéš sa obhajoval, že ku skartácii došlo omylom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies