Južný Sudán odložil pripravované voľby, prezident bude v úrade dlhšie

NETKY.SK • 14 Február 2015, 14:13 • 2 min
Južný Sudán odložil pripravované voľby, prezident bude v úrade dlhšie

JUBA - Južný Sudán odvolal pripravované júnové voľby a vládny kabinet plánuje požiadať parlament o predĺženie funkčného obdobia prezidenta Salvu Kiira. Oznámil to dnes hovorca juhosudánskej vlády Michael Makuei, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Návrh predĺžiť funkčné obdobie prezidenta a parlamentu predstavia poslancom v utorok, pričom podľa hovorcu vlády ho určite prijmú. "Kabinet sa v piatok odvolaním volieb a pozmenením ústavy rozhodol dať šancu mieru," dodal.
      

Funkčné obdobia parlamentu a prezidenta sa majú oficiálne skončiť v júli. Cieľom návrhu na ich predĺženie je podľa neho zabrániť akémukoľvek mocenskému vákuu v prípade, že vláda nedosiahne trvalú dohodu s rebelmi.
      

Podľa vlády sa po novom voľby v tejto krajine uskutočnia v roku 2017.
      

Prezident Južného Sudánu Salva Kiir a povstalecký veliteľ Riek Machar podpísali začiatkom februára dohodu o rozdelení moci. Tento dokument mohol viesť ku konečnej dohode o ukončení konfliktu, v ktorom sa najmladší štát sveta zmieta už 15 mesiacov.
      

Podľa dohody, ktorú predstavitelia oboch strán podpísali v etiópskej Addis Abebe, Kiir v novej administratíve zostane prezidentom, zatiaľ čo Machar bude vymenovaný za viceprezidenta.
      

Boje vypukli v decembri 2013 po niekoľkých mesiacoch narastajúceho napätia medzi skupinami podporujúcimi prezidenta Salvu Kiira a jeho odvolaného námestníka Machara.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies