Južná Kórea pošle 53 ton bóru, na reaktor budú zhadzovať vodu zhora

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 12:59 • 2 min
Južná Kórea pošle 53 ton bóru, na reaktor budú zhadzovať vodu zhora

Južná Kórea pošle 53 ton bóru, na reaktor budú zhadzovať vodu zhora

slovakia

left justify in out

img

Južná Kórea dnes oznámila, že na základe požiadavky Tokia odošle istú časť svojich zásob bóru Japonsku. Bór pri zmiešaní s morskou vodou môže limitovať škody na reaktoroch v zemetrasením a vlnou cunami postihnutých japonských jadrových elektrárňach. Juhokórejské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že Soul pošle do Japonska takmer 53 ton bóru. Bór je jedným z hlavných prvkov, ktorý sa dodáva do kontrolných tyčí, používaných na zastavenie alebo spomalene štiepnej reakcie v jadrových reaktoroch. 
Po zlyhaní chladiacich systémov jadrovej elektrárne Fukušima-I sa reaktory začali ochladzovať zmesou bóru a morskej vody.
Nový dotras s magnitúdou 6,0 dnes postihol severozápadnú časť Japonska. Po piatkovom ničivom zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následných vlnách cunami nasledovali už desiatky silných dotrasov.
 Americký inštitút pre geologický prieskum uviedol, že najnovší dotras postihol oblasť pri pobreží ostrova Honšú, ležiacu okolo 95 kilometrov od hlavného mesta Tokio.
 Dva utorkové dotrasy s magnitúdami 6,0 a 6,2 spôsobili, že sa v Tokiu triasli budovy.     
Japonská televízia NHK oznámila, že jednotky sebaobrany sa pripravujú ochladzovať reaktor číslo 3 v elektrárni Fukušima-I vodou zmiešanou s kyselinou boritou, ktorú budú zhadzovať z vrtuľníkov. 
 Prevádzkovateľ elektrárne TEPCO uviedol, že tlak v ochrannom obale a aktívnej zóne reaktora číslo 2 klesol a stabilizovala sa aj teplota reaktora.Hovorca vlády Jukio Edano dnes v tejto súvislosti povedal, že jeho krajina bude potrebovať na zvládnutie situácie v elektrárni Fukušima-I pomoc od amerických vojakov rozmiestnených v Japonsku.
Japonská vláda sa rozhodla prijať pomoc lekárov zo zahraničia, aby pomáhali ľuďom, ktorí prežili ničivé zemetrasenie. Uviedlo to dnes ministerstvo zahraničných vecí.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, Kjódo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies