Je nebezpečné mať pri sebe viditeľné symboly proizraelských sympatií alebo židovskej identity. Izrael vydal varovanie pre cestujúcich do zahraničia

NETKY.SK • 21 November 2023, 10:00 • 2 min
Je nebezpečné mať pri sebe viditeľné symboly proizraelských sympatií alebo židovskej identity. Izrael vydal varovanie pre cestujúcich do zahraničia

Dávidova hviezda na retiazke okolo krku, židovská pokrývka hlavy (jarmulka), modrá stuha pripnutá na klope kabáta alebo na bunde či svetríku ako vyjadrenie podpory pre bezpečný návrat rukojemníkov z Gazy a iné proizraelské symboly sú pre cestujúcich v zahraničí nebezpečné, uvádza Júlia Nikhinsonová z Associated Press.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izraelská vláda vydala všeobecné varovanie pre všetkých svojich občanov cestujúcich do cudziny, aby boli na pozore pred nebývalou vlnou antisemitizmu, ktorá sa objavila ako reakcia na útok palestínskych teroristov 7. októbra 2023.

 

„Národná bezpečnostná rada Ministerstva zahraničných vecí vydala špeciálne cestovné varovanie. Vyzývame všetkých izraelských občanov aby zvýšili opatrnosť, keď vycestujú kdekoľvek do sveta“, uviedol v prehlásení hovorca izraelskej vlády Eylon Levy.

 

„Prosíme našich občanov cestujúcich v zahraničí, aby neukazovali na verejnosti iných krajín vonkajšie znaky svojej izraelskej alebo židovskej identity“. Levy pokračoval: „Ak cestujete, je prirodzené, že so sebou máte telefonické čísla služieb miestnych židovských inštitúcií a izraelských diplomatických zastúpení. Noste ich pri sebe nenápadne a digitalizovane. Nezúčastňujte sa na protiizraelských a prodžihádistických protestoch a neustále venujte pozornosť tomu, čo sa deje okolo Vašej osoby."

V Associated Press uverejnili aj záber násilného davu v Machačkale v ruskom Dagestane, kde násilný dav ruských občanov vnikol na letisko a vyzýval na útok na vystupujúcich cestujúcich po fáme, že tam pristálo lietadlo z Izraela. Vo svojom vyhlásení Levy uviedol, že „autonómne republiky Severného Kaukazu hraničia s Iránom, ale izraelská vláda žiada všetkých Izraelčanov, aby zvážili, či ich vycestovanie kamkoľvek do sveta je v týchto nebezpečných časoch nutné“.  

 

Zhoda nepanuje ani v USA a aj v Západnej Európe sa množia antisemitské nálady

Násilie v Pásme Gazy, v ktorom nutne uviazli aj gazanskí civilisti, rozdelilo aj amerických zákonodarcov. Niektorí kongresmani za Demokratickú stranu (tradičný spojenec Izraela vyzývajú na pauzu) v bojoch v Gaze, zatiaľčo naopak mnohí republikáni (tradične menej proizraelskí) to považujú za chybu, pretože to pomôže viac Hamasu ako civilistom.
 
Vlnu antisemitských výtržností zažilo v Európe najmä Francúzsko, ktoré má najvyšší podiel muslimského obyvateľstva v EÚ. Násilnosti zachvátili nielen Paríž, ale aj iné francúzske väčšie mestá. Ušetrené zostali len tie menšie a vidiek, kam sa prisťahovalci z muslimských krajín príliš nehrnú. Ak dochádza ku zraneniam alebo dokonca k úmrtiam, francúzska vláda neváha označiť tieto antisemitské alebo antisionistické akcie za „akty islamského terorizmu“. Britský Daily Telegraph píše, že mnohí študenti radšej skrývajú Dávidove hviezdy alebo jarmulky z obavy, že sa stanú cieľmi fyzických útokov.

 

Násilie v USA

V USA samotných sa násilné reakcie na udalosti v Gaze odohrávajú akosi „spravodlivejšie“. V amerických campusoch aj na uliciach amerických miest panuje napätie medzi proizraelskými sympatizantmi a extrémne naladenými pravicovými a ľavicovými študentmi či demonštrantmi na druhej strane, ktorí strhávajú plagáty vyzývajúce na prepustenie rukojemníkov v Gaze.


Liga proti nactiutrhaniu (the Anti-Defamation League) pravidelne informuje o antisemitských incidentoch, Rada americko-islamských vzťahov (the Council for American-Islamic Relations) zasa referuje o prudkom náraste „islamofóbie“


Riaditeľ FBI Christopher Wray varoval, že Hamas môže začať páchať teroristické činy na území USA ako pomstu za podporu Izraela. Ale rovnaký problém majú všetky krajiny, ktoré vyhlásili, že „Izrael má právo na sebaobranu“. Varoval aj pred domácimi extrémistami, ktorí sa zamieravajú na židovské alebo moslimské ciele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Der Spiegel / IPON / Stefan Boness
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies