Japonsko odstavilo svoj posledný jadrový reaktor

NETKY.SK • 16 September 2013, 08:33 • 2 min
Japonsko odstavilo svoj posledný jadrový reaktor

TOKIO - Posledný jadrový reaktor v Japonsku, ktoré ešte vyrábal elektrinu, dnes skoro ráno miestneho času odstavili. Oznámila to televízna stanica NHK.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Kansai Electric Power, ktorá je prevádzkovateľom jadrovej elektrárne Ói ležiacej v na ostrove Honšú, začala v nedeľu večer znižovať výkon reaktora číslo 4. Reaktor následne zastavil výrobu elektriny a definitívne bol odstavený dnes približne o 01.30 h miestneho času (v nedeľu o 19.30 h SELČ). To znamená, že v Japonsku po 14 mesiacoch opäť nie je v prevádzke ani jeden z 50 jadrových reaktorov. Po havárii v elektrárni Fukušima-I v marca 2011 všetky jadrové reaktory v Japonsku odstavili, aby sa mohli uskutočniť bezpečnostné kontroly. Dva reaktory v elektrárni Ói v minulom roku uviedli znova do prevádzky. Reaktor číslo 4 v elektrárni Ói zostal jediný v prevádzke po tom, čo ďalší odstavili začiatkom tohto mesiaca na pravidelnú kontrolu.

Japonské elektrárenské podniky požiadali jadrový regulačný úrad o udelenie súhlasu na opätovné spustenie 12 reaktorov v šiestich jadrových elektrárňach, vrátane elektrárne Ói. Úrad sa začal žiadosťami zaoberať v júli a proces ich posudzovania bude trvať asi šesť mesiacov. S reštartom reaktorov musia súhlasiť aj okolité obce a mestá. Pred haváriou v elektrárni Fukušima-I vyrábali jadrové elektrárne v Japonsku približne 30 percent elektriny. Po nešťastí sa vo zvýšenej miere začala využívať tepelná energia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies